- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва тражи од Кијева хапшење умешаних у терористичке нападе у Русији

© Sputnik / Максим БлиновЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2024
Пратите нас
Москва је затражила од Кијева да ухапси и изручи све умешане у терористичке нападе у Русији, укључујући директора Службе безбедности Украјине, који је признао да је Украјина организовала дизање у ваздух Кримског моста 2022. године, саопштило је руско Министарство спољних послова и додало да трагови најновијих терористичких напада воде у Украјину.
„Руско Министарство спољних послова предало је украјинским властима захтеве у оквиру Међународне конвенције о спречавању терористичких аката бомбама и Међународне конвенције о борби против финансирања тероризма за хитно хапшење и изручење свих лица умешаних у ове терористичке нападе“, наводи се у саопштењу.
Међу тим захтевима је и хапшење шефа СБУ Василија Маљука, који је 25. марта признао да је Украјина организовала дизање у ваздух Кримског моста у октобру 2022. године и открио детаље о организацији других терористичких напада у Русији.
„Борба против међународног тероризма је одговорност сваке државе. Руска страна захтева да кијевски режим одмах прекине сваку подршку терористичким активностима, преда починиоце и надокнади штету жртвама. Кршење обавеза Украјине према конвенцији о антитероризму повући ће њену међународно-правну одговорност“, наглашава се у саопштењу.
У саопштењу Министарства се такође истиче да истрага коју су спровели надлежни руски органи указује на то да трагови најновијих терористичких напада воде у Украјину.
„Крвави терористички акт почињен 22. марта у граду Красногорску (на концерту у „Крокус сити холу“) који је шокирао цео свет није први терористички напад на нашу земљу у последње време. Истражне радње које су спровели надлежни руски органи указују да трагови свих ових злочина воде у Украјину“, наводи се у саопштењу.
Министарство је подсетило да су други терористички напади, изведени употребом експлозивних направа, коштали живота новинара Дарје Дугине и Максима Фомина (Владлен Татарски), такође је рањен писац Евгеније (Захар) Прилепин, док је његов возач погинуо. У атентату на Татарског у експлозији у кафићу у Санкт Петербургу повређене су 42 особе. У експлозији Кримског моста у октобру 2022. године погинуло је пет особа. Убиства и сакаћења цивила, укључујући деце, такође су део напада терористичке организације Руски добровољачки корпус, забрањене у Руској Федерацији.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала