- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички медији тврде: Постоје докази о „умешаности“ Русије у „хавански синдром“

© Sputnik / Artur Gabdrahmanov / Уђи у базу фотографијаСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2024
Пратите нас
Америчка телевизија „Си-Би-Ес њуз“ тврди да постоје докази да су руске обавештајне службе умешане у случајеве „хаванског синдрома“ код дипломата и званичника из САД.
У информативној емисији „60 минута“, новинари телевизије говоре о наводним мејловима високих представника руског Савета безбедности у којима се у марту 2021. године говори о предаји Вијетнаму „јединствене технологије коју поседује само Русија“.
Новинари су разговарали са човеком којег су представили као недавно пензионисаног шефа истраге Пентагона о случајевима „хаванског синдрома“ Грега Едгрина.
„Ако грешим да Русија стоји иза тих ненормалних здравствених инцидената, доћи ћу у вашу емисију и појешћу своју кравату“, рекао је он.
Како је истакао, Русија је тако наводно желела да ограничи напредак САД у односима са Кубом.
„Онда су покушали да ураде исто у Вијетнаму, покушавајући да поремете посету потпредседнице Камале Харис. Зашто? Зато што је она била тамо како би поставила темеље за стратешко партнерство САД и Вијетнама“, тврди Едгрин.
Он је прокоментарисао и став америчке Владе о томе да постоји мала вероватноћа да Русија или нека друга земља воде било какву кампању у контексту „хаванског синдрома“.
„По мом мишљењу, то је глобални проблем. И ја мислим да Русија стоји иза тога“, закључио је Едгрин.
„Хавански синдром“, чији су симптоми вртоглавица, мучнина, главобоља и проблеми са слухом, први пут је примећен код америчких дипломата на Куби 2016. и 2017. године, као и у Кини 2018. Касније су медији саопштили да је било сличних случајева код дипломата, обавештајаца и других америчких службеника у Бечу, афричким земљама, Таџикистану и Русији. По речима шефа ЦИА Вилијама Бернса, неколико стотина људи је било погођено „хаванским синдромом“.
Пре годину дана објављен је извештај америчке обавештајне заједнице у којем је закључено да „хавански синдром“ код америчким званичника на службеним путовањима у иностранству није повезан са деловањем „страних противника“.
Руска званична лица више пута су негирала умешаност у такве инциденте.
Погледајте још:
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
РУСИЈА
Ко је ако нису Руси? Захарова поставила „незгодно“ питање америчкој обавештајној служби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала