- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Како „баба јага“ и „леопарди“ помажу руској армији

© AP Photo / Polish Defense MinistryТенкови леопард 2
Тенкови леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2024
Пратите нас
Западно и украјинско трофејно оружје које је у зони специјалне операције пало у руке Руса, од „баба јаге“ до пројектила „сторм шедоу“ омогућава руској војсци и руској војној индустрији да проучe НАТО војну технику и технологије које се користе, а такође и да идентификују предности и рањивости противничког наоружања.
Руски војни експерт Дмитриј Дрозденко оцењује да темељно проучавање НАТО опреме заплењене током руске специјалне операције већ даје резултате на бојном пољу.
„Подсетићу како је самоходна хаубица „цезар“ својевремено стигла на наш ‘Уралвагонзавод’, где је такође демонтирана. Мислим да је апсолутно сва техника земаља НАТО-а коју смо освојили током специјалне војне операције, сво наоружање педантно и пажљиво проучено како би видели технологије помоћу којих је изграђен одређени тип наоружања и, сходно томе, усвојили најбоље од тога, а такође и пронашли најефикасније методе противдејства, што се, у принципу, и ради. Видимо колико је озбиљно ојачана ефикасност наше технологије у односу на прилично добре, па чак и најбоље НАТО моделе“, каже Дрозденко.
Према речима војног експерта, проучавање НАТО опреме и развој технологије противдејства захтева одређено време.
„Овај процес је апсолутно индивидуалан и зависи од сваког конкретног случаја – какав је производ, који је ниво технологије. Али у сваком случају, знати како је направљена опрема и оружје непријатеља, како је направљено, који материјали се користе, веома је важно, а да то није важно то се не би држало као тајна“, закључио је Дрозденко.
Од почетка специјалне војне операције анализирано је више од 100 врста различитог заплењеног западног наоружања. Русија је на фронту, између осталог, запленила немачке тенкове „леопард“, оклопна возила америчке производње „бредли“, моћну британску ракету „сторм шедоу“, француско оклопно возило АМX-10R, немачки БМП „мардер“ итд.

НАТО оружје Руси расклапају до последњег шрафа

Међу последњем комадима који су изучени је и заплењени украјински дрон „баба јага“, који је стручњацима руског Центра за интегрисана беспилотна решења открио и координате места њиховог склапања и ланац испорука његових компоненти.
„Баба јага” није одмах стигла на фронт, дуго је путовала источном Европом и Украјином, а проучавањем тог дрона добијени су непроцењиви подаци о ланцима логистике, магацинима, производњи и полигонима. То је пољопривредни дрон преправљен за војну употребу и може да носи до четири мине калибра 82 милиметара.
Руски експерти кажу да је испитивање „баба јаге“ корисно Русији из неколико разлога. Прво, због информација о локацијама за лансирање и одржавање беспилотних летелица, што ће та места аутоматски претворити у легитимне мете за руске оружане снаге. Друго, ово ће омогућити ефикаснију борбу против украјинских дронова.
Руски војни експерти објашњавају да свака страна у сукобу пажљиво прати техничка решења и тактике које користи непријатељ. На тај начин се бирају рационалне идеје које би могле да се користе у сопственом наоружању, а такође то омогућава да се пронађу слабе тачке противничког оружја и да се анализирају могући начине борбе против тог наоружања.
Дакле, то омогућава руској одбрамбеној индустрији да открије најефикасније начине да се избори са одређеним оружјем.
„Свака јединица, свако заплењено оружје, чак и оно примитивније, занимљиво је, зато што сви различито приступају инжењерским проблемима. Инжењери су паметни, али нису свемогући, јер неко можда има бољу идеју. Например, борбено возило пешадије ‘бредли’ није ништа посебно, али аутоматски топ и мењач су му добри, па се може раставити и добро проучити. Постоје појединачне компоненте које се могу усвојити не само за војску, већ и за цивиле“, каже Станислав Крапивник, мајор америчке војске у пензији.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу раније је изјавио да је Русија спремна да са својим партнерима подели процене о слабостима западне технологије. Према његовим речима, данас на бојном пољу нема ничег јединственог или нерањивог за руско оружје. У многим случајевима чак и опрема совјетске производње по својим борбеним квалитетима превазилази западне моделе.

Трофеји иду у музеје, али и на фронт

Експерти истичу да је руска одбрамбена индустрија доказала способност да у потпуности задовољи не само потребе специјалне војне операције, већ и велики технолошки и производни потенцијал.
Осим за проучавање, Руси су трофејно оружје користили и за изложбе, али и у оквиру специјалне операције.
Тренутно депутат Државне думе Андреј Гимбатов ради и на нацрту закона о заплењеном оружју како би музеји могли да почну да прикупљају експонате о специјалној операцији.
Он је рекао да свака победа руских бораца значи заплену снајпера, аутоматских пушака, бацаче граната заплењених од нациста и другог наоружања из свих земаља НАТО-а.
Погледајте и:
Тенк леопард - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2024
Специјална операција у Украјини
Возила „оклопне коалиције” гореће у Украјини као „леопарди“ и “абрамси”
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала