- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Руска легенда остаје у Србији: „Ништа нећемо мењати“

© Sputnik / Григорий Соколов / Уђи у базу фотографијаФутбол. РПЛ. Матч "Нижний Новгород" - "Сочи"
Футбол. РПЛ. Матч Нижний Новгород - Сочи - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2024
Пратите нас
Стигао је Александар Кержаков претходног лета на место тренера суботичког Спартака са епитетом једног од најпознатијих играча који су радили у Србији. Легендарни нападач Зенита провео је пет месеци на клупи Голубова, преседео 15 утакмица и већ отишао, како то уобичајено и бива у Суперлиги Србије.
Иако је још у новембру напустио клуб са севера земље, Кержаков и даље живи у Србији, а за руске медије причао је о бројним разликама између руске Премијер лиге и највишег ранга српског фудбала.
"Генерално, у свему постоји огромна разлика. Највише у удаљености. Овде се на утакмице иде аутобусом, а не авионом. Мало је лакше за опоравак. Инфраструктура, професионализам и сам приступ раду у Русији су вишеструко бољи, као и квалитет фудбалера. Руско првенство је много јаче".
Иако се није дуго задржао на клупи Суботичана, не каје се што је месеце провео у Спартаку.
"Добро искуство. Мислим да смо успели да урадимо веома добар посао. Тим је био састављен на основу буџетских могућности клуба. Одмах је речено да се неће куповати - да ће бити само фудбалера који могу да дођу бесплатно. Када говоримо о квалитету играчког кадра, онда морамо да назначимо да је скоро цео тим био сачињен од играча који су наступали за последњих осам тимова на табели из прошле сезоне или за клубове који су испали. За нас су играли један или два играча из првих осам тимова прошле сезоне. Спартак је освојио 10-12 бодова више него после истог броја кола прошле сезоне, тако да је посао добро обављен. Променили смо план игре и постигли добре резултате. У тренутку мог отказа били смо на два бода од првих осам", задовољан је некадашњи нападач Зенита, Севиље, московског Динама и Цириха.
Занимало је руске новинаре да ли су очекивања управе одговарала стварним могућностима клуба?
"Објективно гледано, сви тимови изнад нас имају буџет који је неупоредив са нашим. Наш платни списак је био мршав у поређењу са тимовима испод нас. Чињеница је да управа клуба има амбиције, то је истина. Да ли су упоредиве са буџетом? Не. Са таквим инпутом тешко је испунити све постављене задатке: бити међу осам најбољих, радити на продаји младих фудбалера, а да притом не дођемо до квалитетних и искусних играча, поред којих млади могу да уче и расту. По мом мишљењу, ово је немогућ задатак са таквим компонентама".
Прија Кержакову живот у Србији, остао је упркос томе што нема ангажман.
"Ништа нисмо мењали. Наш син иде овде у школу. Одлучили смо да га никуда не вучемо. Ускоро ће завршити четврти разред“.
Примећује Кержаков да је у Србији однос према Русији другачији.
" У земљама у којима сам живео и играо никада нисам осећао никакву пристрасност, али у Србији је однос према Русији мало другачији него у другим земљама. То је видљиво не само у комуникацији са људима. На пример, огроман број транспарената подсећа да су Русија и Србија уједињене, подсећају на братство".
Истиче 42-годишњи стратег још неке предности.
"Овде је лакше разумети језик. Углавном сам био фокусиран на посао. Сада сам максимално заокупљен фудбалом. Не осећам никакве проблеме у свакодневном животу. Једна од предности коју могу да истакнем је удаљеност. Можете се лако кретати по земљи аутомобилом и гледати фудбал у различитим градовима.
Јавност је заинтригирао недавни отказ Владимира Ивића на клупи Краснодара .
" То ме је изненадило, али сви знају како се у Краснодару приступа избору тренера. Свима је познат приступ власника клуба, какав фудбал он проповеда. Нешто у том погледу није задовољило Сергеја Галицког. У питању је био неки унутрашњи сукоб, а не ствари на терену".
Не мисли Кержаков да ће се Краснодарове шампионске амбиције распасти.
"Немојте мислити да ће се тако нешто догодити. Живот иде даље. Сви фудбалери су професионалци, сви имају уговоре и амбиције. Сви желе да победе и покажу се. Плус што је дошао Мурад Мусаев, који је упознат са целим системом Краснодара. Мусаев је веома добар специјалиста. То је доказао и у Краснодару и у Сабаху. Не мислим да ће бити опадања за бикове."
Испратио је прјатељску утакмицу Русије и Србије пре десетак дана.
" Нисам све гледао. Могу да кажем да је репрезентација Русије коначно успела да игра са тимом високог статуса који ће се такмичити на Еуру 2024. Наши момци су приказали добру и квалитетну игру. Једино негативно је што ми се чини да је репрезентација Србије играла са играчем мање 70 минута. Тиме не умањујем добру игру Русије. На ток сусрета утицало је брзо искључење и пенал. Тешко је било шта очекивати од Србије у пријатељској утакмици када игра тако дуго са десет играча. Да су ми пре почетка утакмице рекли да ће бити такав резултат, био бих изненађен".
Кержаков нема недоумице око тога ко му је узор међу тренерима.
"У погледу професионализма, приступа тренингу и припремном процесу - Лучано Спалети . Он ме је тренирао у Зениту. Тренер којег сам имао као зрео фудбалер, од кога сам свесно могао да сагледам шта се дешава у тренерском послу. Било је много прича са њим. Много тога је речено и написано. Најважнија ствар која га карактерише као веома доброг тренера су резултати после каријере у Зениту. Ево шампион је са Наполијем, а сада селектор репрезентације Италије. Нема потребе за причама – само треба погледати чињенице, титуле и клубове у којима је радио", завршава Кержаков.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала