- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Бразил тражи посебан имунитет за Путина - жели да га види на Г20

© Sputnik / Радоје ПантовићРуски председнички авион по слетању на аеродром Никола Тесла
Руски председнички авион по слетању на аеродром Никола Тесла - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
Влада Бразила ради на томе да омогући да руски председник Владимир Путин допутује на самит Г20 у Рио де Жанеиру у јесен ове године, упркос „налогу за хапшење“ који је издао Међународни кривични суд, саопштио је бразилски лист „Фолха де Сао Пауло“.
„Влада (председника Бразила Луиса Ињасија) Луле де Силве изнела је мишљење са правним аргументима у прилог посете руског председника Владимира Путина Бразилу, упркос томе што је за њим расписана међународна потерница. Документ је у новембру прошле године достављен Комисији за међународна права УН“, наводи се у чланку.
Како се истиче, тренутно тај орган ради на развоју одредби о имунитету за лидере држава. Тај статус би гарантовао да председници неће бити кривично гоњени током међународних посета.
У документима која су прослеђена УН, „Бразил не спомиње име председника Русије, али се позива на сценарио који одговара тренутној ситуацији руског лидера“, примећује лист.
Такође се наводи да је имунитет за лидере држава неопходан „да би се допринело мирном решењу међународних спорова и пријатељским односима између држава, као и због учешћа државних званичника на међународним конференцијама и мисијама у страним земљама“.
Међународни кривични суд је 17. марта издао налоге за хапшење председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове због оптужби за „илегално депортовање“ украјинске деце. Коментаришући ову одлуку, портпарол Кремља Дмитриј Песков је напоменуо да Москва не признаје јурисдикцију тог суда.
Погледајте још:
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
РУСИЈА
Бугарска политичарка: Ја не бих хапсила Путина – историја ће пресудити ко је био агресор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала