- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Скандал у Бриселу: Камичак који би могао да сруши „ЕУ Голијата“

© Sputnik / Лола Ђорђевићшефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен
шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
Иако корупционашка афера „Фајзергејт“ тешка 20 милијарди евра у чијем је центру Урусла фон дер Лајен не изненађује с обзиром на неслућене размере корупције и лицемрја у врху ЕУ, отварање истраге уочи избора за Европски парламент могло би је коштати другог мандата на челу Европске комисије, сматра политиколог Стеван Гајић.
Истрагу о преговорима о набавци вакцина против ковида које су водили председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и извршни директор „Фајзера“ Алберт Бурле преузели су европски тужиоци. Договор председнице Европске комисије и извршног директора „Фајзера“ тежак 20 милијарди евра у међувремену је измењен.

„Фајзергејт“ – афера „тешка“ 20 милијарди евра

Иако тужиоци Канцеларије европског јавног тужиоца истражују наводна кривична дела, нико није још оптужен у вези са тим случајем, наводи се у правним документима у које је „Политико“ имао увид.
Истрагу су првобитно отвориле белгијске власти почетком 2023. године, након што је локални лобиста Фредерик Балдан поднео кривичну пријаву. Пријава се односила на наводну размену текстуалних порука између Фон дер Лајенове и Бурлеа уочи постизања највећег споразума о набавци вакцина у ЕУ на врхунцу пандемије коронавируса, у афери названој „Фајзергејт“.
Могуће је да се додатно испита улога Фон дер Лајенове у „великом договору о вакцинама“ у деликатном тренутку за председницу Европске комисије. Ускоро следе избори за Европски парламент а у Бриселу се очекује да Фон дер Лајенова добије други мандат на челу Европске комисије.

Камичак који би могао да сруши ЕУ Голијата

Корупција у институцјама ЕУ је колосална, све је већа што се иде ка врху пирамиде и отуда је „нормално“ да је Урсула фон дер Лајен као најистакнутије и најмоћније лице ЕУ – најкорумпиранија од свих, каже за Спутњик политиколог др Стеван Гајић, научни сарадник у Институту за европске студије.
„То не требало ништа да нас чуди, али свакако да може да утиче на изборе за Европски парламнет. Сада, да ли ту има неке велике конспирологије, да ли је то неко пустио намерно итд. то је велико питање. Ми Срби смо генерално склони да размишљамо зашто се то догађа, што је добар рефлекс, али могуће је да је то један непредвиђени камичак који може тог Голијата да обори“.

Европски бирачи теже праштају корупцију него ратне злочине

Према његовим речима, Урсула фон дер Лајен је заслужила да одговара али пре свега због подстицања ратних злочина, од којих је најважнији злочин против мира. Јер Фон дер Лајенова је један од најагресивнијих присталица „натоизације Украјине“, а ширење НАТО одговорно је за сваку смрт коју данас видимо на „источном фронту“, јер се ниједна не би десила да Запад није ишао у спровођење закључака Букуештанског самита НАТО, додаје Гајић.
У свему томе ЕУ се показала само као једно политичко крило НАТО, а Урсула фон дер Лајен је баш све учинила да то свакоме буде очигледно, истиче Гајић.
„Она би требало да одговара за то, требало би да одговара за подршку геноциду над Палестинцима и етничком чишћењу у Гази које је она одмах подржала. Тако да ово можда није највећи њен злочин али свакако јесте огромна афера и мислим да је то нешто што највише интересује људе из Западне Европе, потенцијалне гласаче, и сигурно ће утицати на предстојеће изборе. У сваком случају, не може ни на који начин да јој користи. Међутим, у великој светској игри овај скандал који је свакако стравичан, одједном некако не делује тако велики. Јер то је нешто очекивано, нешто на шта смо навикли и просто не изазива ону врсту пажње коју би изазвало да живимо у нека мирнија времена“, закључио је Гајић.
Погледајте и:
шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2024
СВЕТ
Урсула фон дер Лајен и извршни директор „Фајзера“ под истрагом због вакцина против ковида
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала