- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Набавка Фајзер вакцине у ЕУ: Поднета тужба против Урсуле фон дер Лајен

© AP Photo / Markus SchreiberШефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
Пратите нас
Белгијски лобиста Фредерик Балдан тужио је пред белгијским судом у Лијежу председницу Европске комисије (ЕК) Урсулу фон дер Лајен због сумње да је лично преговaрала са компанијом Фајзер о набавци вакцина против ковида-19.
Балдан, који од председнице ЕК тражи компензацију у износу од 50.000 евра због нанете моралне штете, сматра да су наведене оптужбе против Фон дер Лајен уздрмале јавне финансије и поверење јавности у његовој земљи, преноси бриселски Еурактив.
Он тврди да је фон дер Лајен преговарала о набавци вакцина ван оквира мандата који јој дају државе чланице ЕУ.
Државе чланице ЕУ су дале мандат ЕК, а не Урсули фон дер Лајен лично, нагласио је Балдан, лобиста акредитован при ЕУ институцијама.
У случају да је председница Европске комисије обрисала СМС поруке које је размењивала са извршним директором компаније Фајзер Албертом Бурлом, то се може упоредити са уништавањем јавне административне документације, тврди Балдан.
Он додаје да Фон дер Лајен, ако не жели да открије садржај порука, тиме арбитрарно ограничава права загарантована уставом и наводи да је то, према белгијским законима, кривично дело.
Председница ЕК не може да скрива садржај СМС порука позивајући се на то да су приватне, пошто би то указивало на интимни однос Фон дер Лајен и Бурле и конфликт интереса у преговорима о вакцинама, наводи Балдан.
У тужби се скреће пажња на то да је Фајзер имао посебне привилегије као достављач вакцина у ЕУ.
Белгија је у 2022. години од свих произвођача добила 40,4 милиона доза вакцина против ковида-19, а од тог броја је 27,9 милиона вакцина било од фирме Фајзер, наводи Институт за јавно здравље Сциенсано.
Амерички лист Њујорк тајмс поднео је раније тужбу против ЕК због тога што извршно тело ЕУ одбија да објави СМС поруке између Урсуле фон дер Лајен и Алберта Бурле, наводи Политико.
Фајзер - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
СВЕТ
Истражује се набавка вакцина „Фајзер“ у ЕУ
Фајзер - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
СВЕТ
Преписка „Фајзера“ и председнице Европске комисије: ЕУ омбудсман тражи објављивање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала