- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Сви трагови терористичких напада у Русији воде до Украјине

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
Пратите нас
У нашој земљи се догодио низ ужасних теористичких напада, међу којима је убиство Дарије Дугине, ратног репортера Владлена Татарског, покушај атентата на руског писца Захара Прилепина, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова и додала да сви трагови ових и других терористичких напада воде до Украјине.
Истакла је да су сви ти злочини извршени експлозивним направама и да се детаљни подаци налазе у Истражном комитету Руске Федерације.
„Сви ови терористички напади су обухваћени међународним уговорима чији је циљ борба против тероризма и других облика криминала. Између осталог, говоримо о Међународној конвенцији о сузбијању бомбашких терористичких напада и Међународној конвенцији о сузбијању финансирања тероризма“, рекла је Захарова.
Подвукла је да та документација обавезује државе-чланице да предузимају мере за спречавање терористичких напада и активности.
„Сагласно конвенцијама, у Украјини би требало да кривично гоне терористе и оне који их финансирају. Осим тога, требало би да их испоруче. Кршење ових конвенција повлачи са собом међународну одговорност државе која крши конвенцију. На основу информација које су добијене од надлежних органа да трагови наведених терористичких напада воде у Украјину, руска страна је предала Кијеву званичне захтеве за испуњавање обавеза предвиђених конвенцијом“, додала је Захарова.
Између осталог, Украјини је предат списак конкретних лица за које се сумња да су учествовали у терористичким нападима, међу њима је и директор Службе безбедности Украјине Васиљ Маљук.
„Одбијање кијевског режима да испуњава своје међународне обавезе у области борбе против тероризма ће бити основа да Кијев одговара,а коначан резултат ће бити изношење међудржавних претензија међународним правосудним механизмима. Ми, Русија, одлучни смо да постепено идемо овим путем“, закључила је портпарол Министарства спољних послова Русије.
У августу 2022. године је ћерка филозофа Александра Дугина, Дарја погинула у експлозији аутомобила у Подмосковљу, изјавио је тада лидер ДНР Денис Пушилин, који је тврдио да су у инцидент умешани „терористи украјинског режима“ и да им је циљ био њен отац. У априлу 2023. године је погинуо руски ратни репортер Владлен Татарски у експлозији у кафићу „Стит бар“ у центру Санкт Петербурга. Аутомобил у коме се налазио руски писац Захар Прилепин дигнут је у ваздух у мају 2023. године у Нижегородској области у Русији.
Погледајте и:
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2024
РУСИЈА
Москва тражи од Кијева хапшење умешаних у терористичке нападе у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала