- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како микрострес штети здрављу

CC0 / Unsplash / Депресија — илустрација
Депресија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Док се микрострес појединачно може чинити безопасним, кумулативно може знатно да црпи енергију и оштети ваше физичко и емоционално здравље, упозоравају амерички научници.
Сви смо ми изложени бројним "микростресорима", неки од нас више од других. Те 'неравнине' на путу наших живота тако су незнатне и кратке да их једва региструјемо, али нам могу проузроковати велике здравствене проблеме.
Микростресори се не могу поредити с "макростресорима", попут рецимо јурњаве аутомобилом у којем превозите трудницу која само што није родила или чињенице да се возите аутомобилом с поквареним кочницама.
Али, иако се микрострес појединачно може чинити безопасним, кумулативно може знатно утицати на физичко и емоционално здравље, пишу хрватски медији.
У чланку објављеном у часопису Харвард Бизнис Ривју, који се темељи на истраживању обрасца живљења 300 особа запослених на врло одговорним радним местима у мултинационалним организацијама и на глобалном узорку од више од 11.000 људи, научници Роб Крос, Карен Дилон и Кевин Мартин изнели су на који начин идентификовати изворе учесталих микростресора и како умањити њихове последице.
Крос и Дилон, коаутори недавно објављене књиге "Учинак микростреса: Како се мале ствари гомилају и стварају велике проблеме - и шта предузети у вези с тим", препоручили су три начина која би могла да вам помогну да ставите микростресоре под контролу:

Започните малим стварима

Најбоље је започети тако да недељно покушате да решите један мањи проблем.
Учини ли вам се да не можете у потпуности веровати својим сарадницима, могли бисте, на пример, с њима о томе пријатељски поразговарати. Кажите им на чему све радите те недеље и питајте их како се носе с властитим пословним обавезама. То би могло допринети изградњи међусобног поверења и смањити вам бриге.

Управљајте својим односима

Главни микростресор који је навела већина испитаника односио се на "исцрпљујућу или негативну интеракцију" с члановима породице или с пријатељима.
Решавање овог микростресора неће значити прекид контакта с тим људима, јер најчешће их не можете избећи, већ преобликовање међусобних интеракција које ће на најбољи начин ограничити извор микростреса, кажу истраживачи.
Један испитаник се присетио редовних двоипосатних и дужих посета својим родитељима суботом или недељом, које су за њега биле посебно стресне јер им је трајање било неодређено.
'Лек' за то је на крају била одлука о једноипосатном ручку с мајком након ранијег одласка с посла петком после подне. Тако је испитаник добио слободан викенд за своје остале активности и приоритете.

Покушајте примену "мултидимензионалног" начина живота

Било да се ради о волонтерском раду, новом хобију или ширењу друштвеног круга, додавање нове димензије вашем животу може допринети смањењу утицаја микростресора, открили су истраживачи.
Казали су да су најсретнији саговорници укључени у њихову студију били способнији да ставе микростресоре у ширу перспективу и препознају тривијалности, великим делом зато што су нове особе припадале двема или трима скупинама људи изван њиховог пословног и породичног круга, што им је омогућило да почну да се баве њима важним активностима.
То их је у суштини "вакцинисало" против микростреса и помогло им да се "уздигну изнад" ствари које нису могли контролисати и на које нису могли да утичу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала