- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Министар рударства: Рио Тинто није имао активности након што је стављена тачка на "Јадар"

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆДубравка Ђедовић Хандановић
Дубравка Ђедовић Хандановић  - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Министар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је поводом навода покрета "Марш на Дрину" да је компанија Рио Сава потрошила више од 162 милиона евра на консултације у протекле три године, да се ништа није променило након што је стављена тачка на пројекат "Јадар".
Према њеним сазнањима, како је рекла, компанија Рио Тинто није имала никакве активности након што је пројекат стопиран.
"Чули смо да је било неких смањења запослених, али свакако оно што сам ја више пута рекла јесте да нама треба један активан, информисан дијалог о томе шта нам било који пројекат из рударства доноси у смислу повећања нашег привредног раста, нашег бруто домаћег производа, развоја читавих региона где су одређени пројекти лоцирани. Наравно и нових запошљавања, повећања зарада, уплата, а све у циљу да се људима обезбеди послова у местима у којима живе", рекла је Ђедовић Хандановићева.
У том смислу, како је навела, држава размишља и о критичним минералним сировинама којима смо богати, а које још увек не експолатишемо.
"Треба да сагледамо све користи и све потенцијалне изазове, а што се законске регулативе тиче, јасно је да сва начела и предиспозиције које један пројекат треба да испуни, он то мора да учини. Нажалост, када је овај пројекат у питању нисмо имали ни прилику да видимо све те студије, аргументе и сву припрему, која је била неопходна да би могли да имамо један такав дијалог и да би уопште држава могла да сагледа шта је то што се предлаже и да ли је то адекватно", рекла је она, преноси Танјуг.
Истакла је да ће држава наставити да подиже стандарде у рударству, као и да су међународни стандарди значајно развијени у последњих пар година.
"Компанија конкретно о којој причате је овде последњих 20 година и ми морамо да доносимо одговорне одлуке. Данас верујте ништа не можете да произведете у било којој развијеној држави што није у складу са начелима и екологије и социјалне заштите", казала је Ђедовић Хандановићева.
Нагласила је да финансијске институције и корпорације не могу ни један производ да продају уколико њихови производи не испуњавају ЕСГ стандарде (заштита животне средине, друштвена одговорност и одговорно управљање).
Након протеста у вези са пројектом "Јадар" и компанијом Рио Тинто, односно њеном ћерком фирмом у Србији, еколошке организације окупљене око Еколошког устанка, СЕОС-а, Отворене грађанске платформе "Акција" и осталих предале су захтев Влади 12. јануара 2022. чиме су захтевали укидање уредбе Владе о просторном плану "Јадар".
Влада Србије, крајем јануара 2022. године, укинула је Просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита "Јадар" чиме су поништене све дозволе, решења и одлуке у вези са "Рио Сава експлорејшн" компанијом, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала