Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић после састанка у Бриселу: Поновили смо предлог, није постојала добра воља Приштине

© Tanjug / STRПетар Петковић
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Пратите нас
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је делегација Београда током данашње рунде дијалога изнела свој избалансирани предлог за решење проблема платног промета, али да Приштина није спремна на компромис.
"Поновили смо наш избалансиран предлог који подразумева избалансирано решење. Још један састанак о томе нам предстоијим, видећемо како ће се ствари развијети", рекао је Петковић новинарима у Бриселу и најавио да за 10-ак дана очекује нови позив специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака на тему динара и плаћања.
Он је рекао и да је искористио прилику да још једном укаже на тежак положај Срба на КиМ који не могу да подижу своја примања, што доводи у питање њихов свакодневни живот.
Он је казао и да се заложио да се формира ЗСО, тим пре што је прошло више од 4.000 дана како је Приштина ставила потпис на споразум који то подразумева.
"Све што нам се дешава не би се дешавало да имамо ЗСО", рекао је Петковић.
Нагласио је и да је Београд посвећена страна и да тражи решења у оквиру дијалога, а да потези премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија не могу да допринесу нормализацији односа.
"Морамо да тежимо компромису инстистирамо на томе и да се нађе решење у оквиру доијалога како бисно очували мир и стабилност", нагласио је Петковић.

Ставови Београда и Приштине и даље удаљени

Петковић је рекао да су ставови две стране и даље удаљени и оценио да проблем динара и многи други проблеми на Косову и Метохији не би постојали да је формирана Заједница српких општина.
"За разлику од Београда, који иде у сусрет ка тражењу компромисног решења, јер компромис није лоша реч. Нажалост, то је забрањена реч када је реч о Приштини. Видећемо како ће се надаље одвијати, ми ћемо учинити све што је потребно са наше стране да сачувамо мир, да пронађемо решење, али да не угрозимо интересе српског народа на и државе Србије на Косову и Метохији", рекао је Петковић у изјави новинарима после састанка у Бриселу.
Петковић је рекао да су у преговорима имали и формат директног сусрета представника Београда и Приштине где су разговарали о динару и о ЗСО.
"Ту сам више пута јасно рекао албанском представнику Беснику Бесљимију да је то, из њихове тачке гледишта, њихова међународна обавеза који су они преузели пре 11 година, а затим и ратификовали у парламенту", поручио је Петкоћ.
Он је додао да то што се односи на ЗСО односи се и на динар и друге једностаране потезе које Аљбин Курти спроводи у српским срединама на КиМ.
"Да имамо ЗСО многе ствари би биле решене укључујући и питање динара, јер оно што је Аљбин Курти урадио није ствар компромиса, већ жеље да се српски народ протера са КиМ. Ту смо да се боримо за наш народ, не одустајемо од његових интереса и наш народ има право да живи на КиМ, да тамо има своју будућност, да тамо функционишу наше институције и да једноставно наставимо живот на миран начин", поручио је Петковић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала