- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Систем Град на авдејевском правцу - Sputnik Србија

УЖИВО Неколико украјинских дронова оборено изнад Курске области

Пратите нас
Бомбардери Су-34 напали су украјинску војску ваздушним бомбама ОДАБ-500, од ​​којих се немогуће сакрити у рововима и земуницама. Амерички ловци Ф-16 више нису релевантни за украјинску војску, сматрају официри Оружаних снага Украјине, пише Политико.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:39 04.04.2024
Руски системи ПВО су око 22 часова изнад Курске области пресрели један и уништили седам украјинских дронова, саопштило је Министарство одбране Русије.
20:55 04.04.2024
Још три украјинска дрона оборена су изнад Курска. Један је погодио стамбену зграду, а у две приватне куће је избио пожар, саопштио је губернатор области Роман Старовојт.
20:53 04.04.2024
ПВО системи су изнад Курске области оборили украјинску беспилотну летелицу. На месту пада код Централне пијаце избио је пожар, саопштио је губернатор области Роман Старовојт на свом Телеграму.
Руско Министарство одбране након тога је саопштило да су изнад Курске области оборена два украјинска дрона, као и да у нападу нема повређених.
20:45 04.04.2024
Украјина је на путу финансијске и војне самосталности, изјавио је државни секретар Ентони Блинкен током дискусије о даљој подршци Кијева.
„Ми смо на тој путањи где Украјина у средњерочној и дугорочној перспективи може веома чврсто да стане на своје ноге у војном, економском и демократском смислу“, рекао је Блинкен новинарима на крају министарског састанка НАТО у Бриселу.
Он је такође најавио да ће Сједињене Америчке Државе у наредним недељама наставити дискусију о будућој улози НАТО-а у подршци Украјини.
20:17 04.04.2024
Руски ПВО системи уништили су око 20,30 украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
18:44 04.04.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији целе Украјине.
17:13 04.04.2024
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
Специјална операција у Украјини
Земље НАТО-а формирале заједничку мисију у Украјини
16:26 04.04.2024
Берлин ће поново позвати своје савезнике да провере доступност система ПВО који могу да буду предати Украјини, изјавила је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.
„После одлучног позива министра спољних послова Украјине, поново ћемо позивати Европу – свако треба да провери где се налази њихова противваздушна одбрана, шта може да испоручи Украјини, а такође ћемо проширити ово обећање (о обезбеђивању ПВО) на цео свет и договорити се о финансирању“, рекла је Бербок после министарског састанка у Бриселу.
После планираног састанка Савета Украјина-НАТО на нивоу министара спољних послова у Бриселу, украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба изјавио је да је позвао земље НАТО-а да хитно испоруче Кијеву више ПВО система „патриот“. Он је захвалио земљама њиховој реакцији на његов позив и посебно је изразио захвалност Немачкој.
16:06 04.04.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској, Дњепропетровској, Харковској и Полтавској области Украјине.
15:53 04.04.2024
15:51 04.04.2024
Конгрес САД - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2024
СВЕТ
Западни медији: Бела кућа тајно сарађује са председавајућим Представничког дома о помоћи Украјини
15:41 04.04.2024
Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба саопштио је да ће на његов позив земље НАТО-а покушати да пронађу додатне ПВО системе за Украјину.
„Позвао сам данас савезнике да обезбеде Украјини нове додатне системе противваздушне одбране, од којих је најбољи ‘патриот’. То је једини систем који је способан да обара балистичке ракете... Након разговора које смо водили... савезници ће покушати да пронађу ове додатне системе како би их испоручили Украјини“, рекао је Кулеба на маргинама састанка поводом 75. годишњице НАТО-а у Бриселу.
13:30 04.04.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
◾Руска војска извела је напад на привремену базу страних плаћеника у области Мерефа у Харковској области;
◾Руске оружане снаге побољшале су ситуацију на купјанском правцу, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 125 људи;
◾Руски ПВО системи оборили су авион Су-27, украјинског ратног ваздухопловства код Краматорска;
◾Оружане снаге Русије су побољшале тактичку ситуацију на јужнодоњецком правцу и поразиле положаје Оружаних снага Украјине, непријатељ је изгубио око 105 војника;
◾Оружане снаге Русије су побољшале ситуацију дуж линије фронта на авдејевском правцу, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 305 војника;
◾Руски ПВО системи оборили су 196 украјинских дронова, пресрели 18 граната хајмарс;
Руске оружане снаге заузеле су повољније положаје на доњецком правцу, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 340 војника и један тенк.
11:30 04.04.2024
У Запорожској нуклеарној електрани искључен је резервни високонапонски вод 330 кВ, објављено је на Телеграм каналу ове станице.
Како се наводи, високонапонска линија напајања „Феросплавна-1” искључена је 4. априла у 10.06 по московском времену. Узрок се истражује.
Прес служба Запорошке електране додала да се зрачење на станици и околини није променило и да је на нивоу који одговара нормалном раду агрегата..
10:22 04.04.2024
Синоћ је на удару Оружаних снага Русије у Харкову била и једна академија за тенкисте Оружаних снага Украјине, где су се налазили страни тенкови и инструктори, након чега је град остао без струја, рекао је координатор проруске гериле у Николајеву Сергеј Лебедев, позивајући се на становнике Харкова.
„Пре неки дан су тамо довезени страни тенкови са страним војним инструкторима“, рекао је саговорник агенције.
Претходно је била погођена трафостаница, након чега је нестала струја у граду.
09:19 04.04.2024
Харков је престао да постоји као индустријски и економски центар. Украјина је због тога много слабија, рекао је британски стручњак Александар Меркурис у блогу на Јутјубу.
„У време државног удара 2014. године, Харков је био најбогатији град у Украјини. Чињеница да је град угашен - представља значајан ударац за целокупну економију земље“, нагласио је аналитичар.
Он је појаснио да ће без Харкова потенцијал Украјине бити много мањи. Меркурис је такође појаснио да је руска војска ликвидирала већину стратешких предузећа једног великог града. Многе фабрике су престале са радом.
Локалне власти такође признају да Харков више није индустријски центар републике, закључио је Меркурис.
Раније је бивши генерал Оружаних снага Украјине Сергеј Кривонос рекао да Кијев треба да припреми стамбене зграде у Харкову за одбрану, да се претворе у утврђења.
08:54 04.04.2024
У ноћи 4. априла, пет украјинских дронова оборено је изнад Тулске и Белгородске области Русије, јавило је Министарство одбране на свом телеграм каналу.
„Дежурни системи противваздушне одбране уништили су пет украјинских беспилотних летелица изнад Белгородске (3 беспилотне летелице) и Тулске области (2 беспилотне летелице)“, наводи се у саопштењу.
Министарство регионалне безбедности Тулске области саопштило је да је систем ПВО уништио два дрона на небу изнад региона. Према прелиминарним информацијама, није било разарања и жртава. Власти Белгородске области нису известиле о дејству ПВО.
07:22 04.04.2024
Амерички ловци Ф-16 више нису релевантни за украјинску војску, сматрају официри Оружаних снага Украјине, наводи Политико.
„Често не добијемо системе наоружања у тренутку када нам је потребно – они долазе када више нису релевантни, рекао је један од саговорника листа.
Украјинска војска као разлог губитка значаја Ф-16 наводи спремност руске војске за њихов могући наступ на бојном пољу.
Према њиховим речима, Оружане снаге Русије активно померају системе С-400 на положаје који им омогућавају да обарају ловце и држе их што даље од линије фронта и логистичких чворишта.
Процене официра Оружаних снага Украјине показују да би се прогнозе власника Икса (бивши Твитер) Илона Маска да Украјина може изгубити Одесу и приступ Црном мору, ако се сукоб настави, могле показати тачнима, закључује Политико.
07:13 04.04.2024
Бомбардери Су-34 напали су украјинску војску бомбама ОДАБ-500, од ​​којих се немогуће сакрити у рововима или земуницама, саопштило је руско Министарство одбране.
Напад је изведен на упориште и људство непријатеља. Истовремено, ОДАБ-500 су опремљени универзалним модулима за планирање и корекцију (УМПК), који имају крило, кормила и систем управљања и претварају конвенционалне бомбе у високо прецизне.
ОДАБ-500 је високоексплозивнa бомбa која делује у два корака: прво, када се активира, ослобађа се експлозивна течнa композицијa која формира облак аеросола, који затим детонира у великој запремини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала