- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: САД и ЕУ провоцирају војне ризике у Закавказју

© Sputnik / Vitaliy BelousovМинистарство спољних послова Русије
Министарство спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
Пратите нас
Представници Абхазије, Грузије, Јужне Осетије, Русије и САД истакли су да ситуација у Закавказју остаје мирна и предвидива, иако, према информацијама Москве, постоје озбиљни ризици по регионалну стабилност у виду војно-биолошке активности Вашингтона у региону и војне сарадње ЕУ и Грузије.
Како се наводи у саопштењу Министарства иностраних послова Русије након одржане 60. рунде Међународних женевских дискусија о безбедности и стабилности у Закавказју, у контексту „провокативне активности Сједињених Америчких Држава и НАТО у Црноморском региону“, високо је актуелно осигурање безбедности земаља региона, пре свега, Абхазије и Јужне Осетије, преко правно обавезујућих механизама.
МИП је нагласио да стабилној ситуацији доприноси стабилно функционисање претплатничких тачака за комуникације – „врућих линија“ и Механизма за спречавање и реаговање на инциденте на грузијско-јужноосетинској граници у Ергнету.
Земље су договориле да следећи круг консултација буде одржан јуна 2024. године.
Грузија је током ноћи 8. августа 2008. године гранатирала из система Град Јужну Осетију и разрушила део главног града Цхинвалија. Русија је штитећи становнике Јужне Осетије, од којих су многи и узели руско држављанство, увела војску у републику и након пет дана сукоба избацила грузијску војску из региона.
Москва је 26. августа 2008. ходине признала суверенитет Абхазије и Јужне Осетије. Лидери у Русији су више пута изјављивали да признање независности две бивше грузијске аутонимије одражава реалност и не може се ревидирати. Грузија, као и раније, не признаје Абхазију и Јужну Осетију као независне државе и сматра их својим регионима.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала