- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Премијер Холандије: НАТО треба да настави обуздавање Русије

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаХоландски премијер Марк Руте
Холандски премијер Марк Руте  - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
Пратите нас
НАТО треба да настави обуздавање Русије, јачајући заштиту источног крила и повећавајући трошкове за одбрану сваке земље-чланице у висини од најмање 2 одсто БДП-а, изјавио је премијер Холандије Марк Руте, који се сматра највероватнијим кандидатом за следећег генералног секретара Северноатлантске алијансе.
Холандски премијер боравио је у посети Литванији где је са властима те земље разговарао о војној сарадњи и украјинском сукобу.
„Изузетно је важно да НАТО настави обуздавање како бисмо сви схватили да је ова граница балтичких земаља и других држава на источном крилу са Белорусијом и Русијом наша колективна граница. То, најпре, означава да ми сви трошимо најмање два одсто ВДП-а на одбрану. Ово такође означава јачање заштите источног крила“, казао је Руте у интервјуу литванској телевизијској и радио компанији ЛРТ.
Према речима премијера, током посете је разматрана перспектива проширеног присуства НАТО у Литванији.
„Знамо да Немачка планира да значајно повећа своје капацитете овде, радимо са Немцима како бисмо видели како да на најбољи начин то урадимо у будућности“, саопштио је Руте.
Холандски премијер је такође нагласио да је неопходно у најскорије време решити питања која се тичу противваздушне одбране Украјине.
„Ради се о томе да Украјина треба да има довољно система 'патриот’, на пример, око Харкова, где немају никакву ПВО или готово нема ПВО, али такође и на источном крилу“, додао је он.
Раније је холандска радио и телевизијска корпорација НОС, позивајући се на изворе, саопштила да су кандидатуру актуелног премијера Холандије Марка Руте на позицију генералног секретара НАТО већ подржале 28 од 32 земље чланице Алијансе.
Међу земљама чланицама које га подржавају су Сједињене Америчке Државе, Немачка, Велика Британија и Француска.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала