- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Постоје озбиљни докази да је Сребреница била договор Изетбеговића и Клинтона

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће историчари и еминентни научни радници дати праву дефиницију за Сребреницу, као и одговор да ли је то пројекат бившег америчког председника Била Клинтона и некадашњег бошњачког лидера у БиХ Алије Изетбеговића, а да је на Србима да не наседају на провокације.
Додик је новинарима у Вишеграду рекао да је Клинтон примио озбиљан новац за то и тим новцем поставио значајан број људи који се баве питањем сатанизације Срба, истичући да је то дефинитивна ствар, за коју постоје докази.
„Постоје озбиљни докази да је Сребреница била договор Изетбеговића и Клинтона како би муслимани добили статус жртве. Ни у том смислу догађаји у Сребреници не могу се по међународном праву окарактерисати као геноцид“, поручио је Додик.
Председник Српске је нагласио да Немцима нико није имао потребе да доказује да су они починили геноцид јер је то било очигледно, пренела је Срна.
„Овде се то питање жели насиљем наметнути са политичког става. Ми кажемо да то није био геноцид и да не прихватамо никакве резолуције, нити платформе. Ми морамо као нација да игноришемо то питање, а не да му дајемо значај. За Србе то није био геноцид, апсолутно треба одбацити било какву спекулацију, па и ако то успеју да излобирају, ми то треба да игноришемо“, нагласио је Додик.
Он је рекао да су данас Клинтонови људи најважнији у администрацији која покрива Балкан, од америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија, помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмса О`Брајана, до специјалног изасланика САД за Балкан Габријела Ескобар.
„И то говори да сво њихово насиље, лажи и спекулације нису допринели томе да то питање буде етаблирано као истина“, навео је Додик.
Он је истакао да су УН биле заобиђене кад је бомбардована Србија и Република Српска.
„Имали смо последице, осиромашени уранијум. Зашто бисмо им веровали? Нећемо да верујемо“, поручио је Додик.
Коментаришући изјаву председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића да је председник Србије Александар Вучић један од оних у региону који шире обмане и лажи, Додик је рекао да Бећиревић не може Вучићу било шта да приговори.
„Имамо имена људи која су напали Вучића кад је био у Сребреници и ништа се није десило. О томе ће се још причати“, рекао је Додик.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала