- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Жак Огар: Уместо што позива у рат против Русије Француска треба да изађе из НАТО

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖак Огар
Жак Огар - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2024
Пратите нас
Ратно лудило у које је НАТО увукао Европу мора да буде заустављено, а интерес Француске је да изађе из тог војног савеза и постане неутрална. Заборавили смо лекције из Првог светског рата који је разорио Европу, каже за Спутњик француски пуковник у пензији Жак Огар.
Пре неколико недеља у Француској је објављена најновија књига Жака Огара под насловом „Рат у Украјини“ у којој овај прекаљени војник, некадашњи командант француског контингента Кфора, заслужан за одбрану манастира Девич од напада терориста ОВК, преиспитује улогу НАТО-а и ЕУ у украјинској кризи.
„Надам се да ће постати бестселер“, кроз шалу каже Огар.

САД и НАТО су желели рат против Русије

Циљ књиге је, како каже, да убеди своје сународнике да у потпуности греше када сагледавају улогу НАТО-а у Европи.
„НАТО, предвођен САД, уз саучесништво ослабљене ЕУ наступа према Русији. Покушао сам да објасним све разлоге због којих председник Путин није имао избора осим да покрене акцију која се претворила у рат. Сврха моје књиге је да се фокусира на одговорност САД и НАТО-а, који су желели овај рат како би Русију учинили слабом, а европске земље задржале у свом загрљају“, објашњава Огар.
САД по сваку цену желе да спрече уједињење Европе од Атлантика до Урала и, касније са Евроазијом, што је био сан многих француских интелектуалаца и државника прошлог и претпрошлог века – од Шатобријана и генерала Де Гола до Андреја Макина, савременог француског интелектуалца руских корена, додаје он.
Французи и Руси не деле границу, немају територијалних спорова, немају разлога да буду непријатељи. Напротив, много је разлога да будемо пријатељи, истиче Огар.
© Sputnik / Лола Ђорђевић„Макрон је млад човек који нема искуства како да решава проблеме модерног света“: Жак Огар у разговору са новинаром Спутњика.
Жак Огар - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
„Макрон је млад човек који нема искуства како да решава проблеме модерног света“: Жак Огар у разговору са новинаром Спутњика.
„То је управо оно што су говорили Шатобријан и генерал Де Гол, а што говори и Макин – да смо ми две руке Европе. У осамнаестом и деветнаестом веку у Русији су сви говорили француски. Француска култура је утицала на руску елиту, а руска култура је утицала на француску. Модеран пример тога је Солжењицин, али и даље можемо говорити о Толстоју или Достојевском. Сви они значајан су део европске културе. Морамо да их вратимо у француску културу. На то циља моја књига“, каже он.

Макрон је неодговоран политичар који не зна шта је рат

Наш саговорник се осврнуо и на недавне ратнохушкачке покличе о укључивању НАТО трупа у конфликт у Украјини. О томе је говорио и француски председник Емануел Макрон, што је у Русији дочекано веома оштрим коментарима – између осталог и коментаром потпредседника руске Думе Петра Толстоја, да ће се француски војници, уколико дођу да ратују у Украјини, кућама вратити у лименим ковчезима.
Да сам на Толстојевом месту, вероватно бих изјавио нешто слично, каже пуковник Огар.
„Имам мишљење о томе што је председник Макрон рекао – мислим да је то неодговорно. Он је млад човек који нема искуства како да решава проблеме модерног света. Такође нема никаквог ратног искуства. Као француски војник, у Србији нећу критиковати председника кога су Французи изабрали, без обзира шта мислио о њему. Али, као војник, знам шта је рат. Рекао сам једном француском новинару пре неколико недеља да је дипломатија много боља од рата када желите да заштите интересе народа и државе. То је моја порука, ако смем да је пошаљем“, додаје он.
Политике и политичари можда могу да буду непријатељи, али народи не могу.
„У Француској стално понављам да нам Руси нису непријатељи. Глупо је рећи да јесу, чак и ако сте председник Француске, чак и ако сте начелник генералштаба. То је глупо и криминално. Био сам у Сирији 2015. и видео сам да су хришћанску мањину у тој земљи спасиле руске снаге и захвалан сам на томе. Жао ми је што је Француска пала на тако ниске гране да више не може да буде заштитник хришћана тамо где је хришћанство рођено. Сада је заштитник хришћана председник Путин. Као Француз, не поносим се том чињеницом“, закључује Огар.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала