- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Због авантуристичких акција земаља НАТО, сукоб већ изашао ван граница Украјине

© AP Photo / LIBKOSУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2024
Пратите нас
Сукоб је већ изашао ван граница Украјине ако се то питање посматра са екстериторијалне позиције, пошто савремена техничка средства омогућавају војсци и техничким стручњацима НАТО блока да учествују у борбеним дејствима чак и са територије других држава, тврде руски стручњаци.
Тако су они прокоментарисали упозорење заменика министра спољних послова Русије Александра Грушка да би због авантуристичких акција чак само једне или две земље НАТО украјинска криза могла да се прошири ван својих географских граница и добије потпуно друге димензије.
Области војне активности где је НАТО готово директно укључен у војна дешавања у Украјини су сателитско извиђање, дронови који надгледају простор изнад Црног мора, планирање борбених и терористичких операција западних аналитичара који се у то време могу налазити било где на Западу, као и испорука огромних количина савременог наоружања, објашњавају.
Руски дипломата је упозорио на то да изјава председника Француске Емануела Макрона о могућем слању трупа у Украјину „указује на спремност да се крене путем ескалације у време када сам Запад трпи стратешки пораз на терену“. Оценио је да су такве речи неприхватљиве.
„У случају Макрона, не говоримо толико о блефу, колико о компензационом механизму. Уосталом, Француска је једина нуклеарна сила у Европској унији, највећа је војна држава у континенталној Европи, која самим тим историјски претендује на европско лидерство, при чему је допринос Француске у подршци Украјини - минималан. Она испоручује Кијеву оружје много мање од својих могућности, а у финансијском смислу њена помоћ је 10 пута мања од помоћи Немачке. Како би некако оправдао своје претензије на европско лидерство Макрон је почео да се размеће таквим изјавама о могућности директног мешања НАТО-а у украјински сукоб“, каже руски експерт Александар Носович.
У Макроновим изјавама нема дубоке, осмишљене стратегије или политичке одговорности, већ се овде ради о стварању „информационе димне завесе“ која би требало да прикрије чињеницу да Француска нема много интереса да подржава Украјину и да активно учествује у сукобу.
Међутим, то не обесмишљава Макронове речи, јер управо та неодговорност политичких елита може да прошири географски обим сукоба у Источној Европи, сматра Носович.

Неодговорне елите распламсавају сукоб

Према његовим речима, неодговорност елита и политичких група може довести до војних провокација и сукоба, пре свега у региону Молдавије и Придњестровља и у региону Балтичког мора.
„И у Молдавији и у балтичким земљама политичке елите, потпуно неодговорно, заинтересовани се да привуку пажњу на себе, неадекватно процењујући стање ствари у свету и сопствене могућности и могућности својих савезника, верујући да ће у помоћ прискочити НАТО и не-НАТО савезници у случају војног сукоба, а то ствара претњу ширења географског обима сукоба из оквира украјинске кризе и то сасвим реално“, уверен је Носович.
Снажно распиривање русофобије очигледно је у балтичком региону. Такође, јавно мњење нових чланица НАТО-а, Финске и Шведске, убрзано се загрева и навикава на помисао да је сукоб са Русијом не само вероватан, већ и неизбежан.
Конфликт је очигледно изашао ван граница Украјине, па експерти не иљкучују могућност да би он могао да се прошири и на друге земље, ако НАТО у блиској будућности не промени свој приступ сукобу у Украјини и настави да ствара ескалацију.
Управо са тим се повезују Макронове изјаве о слању војске у Украјину и плановима за испоруку Кијеву америчких војних авиона Ф-16, који могу да носе и нуклеарно оружје. Уосталом, све чешће се говори о томе да Ф-16 неће бити базирани на територији Украјине, пошто је инфраструктура у тој земљи уништена или оштећена, па се очекује да ће ти ловци полетати са аеродрома из Пољске и Румуније.

Грушкова упозорења су жеља да се спречи даља ескалација

Противници Москве из западног блока, који су покренули овај прокси рат против Русије настављају да га воде, подржавају и распламсавају на разне начине. Грушко је оценио да се ситуација у односима Русије и НАТО „предвидљиво и намерно“ погоршава.
Према његовим речима, НАТО је покренуо хибридни рат против Русије, а Вашингтон и његови сателити учинили су све да сведу сарадњу и канале дијалога на критични нулти ниво. Међутим, по његовим речима, Москва не намерава да улази у војни сукоб са алијансом, али је истовремено поручио да ниједна претња НАТО-а безбедностиРусије неће остати без одговора.
У последње време на Западу се све чешће чују идеје о директном оружаном сукобу између НАТО-а и Русије. Кремљ је саопштио да Русија не представља претњу, да никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.
Руски експерти закључују да су Грушкова упозорења пована са жељом да се спречи даља ескалација сукоба.
Припрема за Европско првенство у фудбалу у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2024
РУСИЈА
Москва: Француска би могла да пошаље 1.500 војника у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала