- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Белорусија производе сателит са јединственим карактеристикама

© Фото : Роскосмос / Олег КотовСтателит у Земљиној орбити
Стателит у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2024
Пратите нас
Руски и белоруски научници успешно раде на производњи новог сателита са јединственим карактеристикама, изјавио је државни секретар Савезне државе Дмитриј Мезенцев у интервјуу листу „Известија“.
„Компанија ‘Роскосмос’ и Национална академија наука Белорусије успешно раде на пројектима за 2027-2028. годину, међу којима је и нови заједнички руско-белоруски сателит који може да осматра Земљу са јединственим карактеристикама. То је неопходно за економију, као и за одбрану и безбедност“, рекао је он.
Мезенцев је навео да Белорусија није само земља чија је држављанка Марина Васиљевскаја боравила на Међународној космичкој станици (МКС), већ је и земља јер се центар управљања летовима у космос налази не само у Подмосковљу већ и у Минску.
Државни секретар Савезне државе је подсетио да је 2023. године забележена рекордна размена робе између две земље у вредности од 54 милијарди долара.
„Практично је 25 милијарди долара обим извоза из Републике Белорусије у Руску Федерацију. Тражене су машине, механизми, опрема, остварују се резултати у раду предузећа у области микроелектронике и електронике, као и у раду у космосу“, истакао је он.
Мезенцев је додао да је већ остварено више од 900 активности за реализацију 28 интеграционих програма.
Закључио је да је потребна нека врста подешавања, али да и парламенти и владе региона, градови-побратими и компаније раде на консолидацији и повећању економског потенцијала, како би се осигурала конкурентност.
Погледајте и:
Дрон - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2024
РУСИЈА
У Русији ће бити отворен погон за масовну производњу сателита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала