- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина у паници: Има ли ФАБ-3000 снагу нуклеарног оружја

© SputnikБомбе ФАБ-500
Бомбе ФАБ-500 - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2024
Пратите нас
Руска бомба ФАБ-3000, чија је масовна производња започета недавно, изазвала је панику у Кијеву, а Украјинци тврде да је њена снага упоредива са тактичким нуклеарним оружјем. Руски стручњаци истичу да је реч о једној од најразорнијих авионских бомби, која ће омогућити руским снагама да решавају нове задатке у зони специјалне војне операције.
„Паничне гласине шире се из украјинског табора због тврдњи да је Русија ‘почела да производи’ фугасне бомбе ФАБ-3000. О чему је реч? То је авионска бомба коју производимо још од совјетског доба. Имамо неколико категорија ФАБ бомби. Постоји авијациона бомба ФАБ-500, а такође и ФАБ-1500 и још два пута снажнија бомба - ФАБ-3000. Рећи ћу и да имамо бомбе ФАБ-9000, од чак девет тона. То је бомба пуњена одређеним гасом, која се баца из авиона, на пример 'тупољева', а наши пилоти могу да контролишу лет ове бомбе“, каже руски војни експерт Виктор Баранец.
Русија је у фебруару обновила масовну производњу фугасних бомби ФАБ-3000, које су раније коришћене против милитантних утврђења у Авганистану, а мање моћна муниција из ове породице помогла је руској војсци да ослободи Авдејевку.
„И сам имао прилику да видим ефекте таквих бомби у Авганистану, када смо гађали милитанте који су се крили у авганистанским планинама. То је ужасан призор - чак ни мишеви који су заривени дубоко у рупама нису остали живи“, додаје Баранец.
ФАБ-3000 је ефикасна бомба за уништавање добро утврђених непријатељских положаја, укључујући и бетонска утврђења укупана дубоко у земљу.
Авионске бомбе се производе у предузећима војно-индустријског комплекса у Нижње- Новгородској области. Предузеће је више пута повећавало производњу бомби ФАБ-500, удвостручило је производњу ФАБ-1500, а потом је организована и масовна производња ФАБ-3000.
„Такве бомбе производимо у три смене, без прекида 30 дана у месецу и већ их користимо на првој линији фронта. Конкретно, ФАБ су коришћене, рецимо, у Авдејевки, одакле су Украјинци побегли као бубашвабе“, каже Баранец.
ФАБ-3000 је фугасна ваздушна бомба и данас једна од најразорнијих авионских оружја.
Бомба је тешка око три тоне, док је тежина експлозива око 1.400 килограма. Може се бацити са висине од 16 километара, а брзина лета може да достигне 1.200 километара на сат.

Разорна моћ Ф-3000

Пензионисани пуковник Службе безбедности Украјине Олег Стариков је рекао да је руска одбрамбена индустрија почела да производи бомбе ФАБ-250, ФАБ-500, а сада и ФАБ-3000, која је упоредива са тактичким нуклеарним оружјем, што ће, како је истакао, изазвати невиђену панику међу украјинским снагама на фронту. Он је додао да ФАБ-3000 потпуно уништава све утврђене области и упозорио је на могућност опремања те бомбе универзалним модулом за планирање и корекцију. Према његовим речима, бомбе ФАБ-500 са таквим модулом имају веома озбиљан утицај на линији контакта, а забрињава га могућност да ће и ФАБ-3000 бити опремен таквим модулом.
Тона и по експлозива је разорна. Према његовим речима, ако човек буде погођен, распада се на молекуле, а свакоме ко се налази на два-три километра пуцају бубне опне... То је најопаснија ствар која постоји, упозорио је Стариков, додајући и да је такво оружје дозвољено војним конвенцијама.
Руски војни експерти објашњавају да ФАБ-3000 има такву разорну моћ да се може користити за нападе на утврђена подручја као што је маријупољски „Азовстаљ“, а осим тога, нове технологије ће претворити га практично у оружје високе прецизности.
Ако се на бомбу од три тоне угради универзални модул за планирање и корекцију она ће моћи да се баца са веће удаљености, што ће омогућити авиону-носачу да не улази у зону непријатељске противваздушне одбране.

„Што се тиче изјава неких стручњака да је ФАБ-3000 по својој ефикасности на граници да постане мало нуклеарно оружје – они то тако тумаче. Нуклеарно оружје и фугасна авионска бомба имају различите ефекте на људе и борбену технику. Али, истина је да је то моћно оружје. Мислим да ћемо у наставку специјалне војне операције чешће користити ово оружје, отварајући пут до победе“, закључио је Баранец.

Руски експерти оцењују да захтеви за тако моћним бомбама као што су ФАБ говори о томе да може уследити уништавање озбиљних инжењерских структура Оружаних снага Украјине, а бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон сматра да ће бомбе ФАБ-3000 омогућити руској авијацији да уништи украјинске мостове, укључујући и оне преко Дњепра. Његове прогнозе кажу да Украјина ризикује да неће издржати до јула.
Руска авијација бомбардује терористе у Сирији   - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Специјална операција у Украјини
Медији: Руска војска контролише авионске бомбе са удаљености која се сматрала немогућом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала