Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић из Париза: Набавка „рафала“ би значила огромну нову снагу за Србију /видео/

© Tanjug / STRАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
Пратите нас
Почели смо са важним састанцима за нашу земљу и после церемоније и одавања поште српским борцима из Првог светског рата имали смо састанке са представницима Дасо групе о "рафалима". Текли су последњих дана не лаки преговори, како бисмо Макрон и ја вечерас рекли да је остала само техника пред реализацију, рекао је председник Србије Александар Вучић.
Председник Србије састао се данас у Паризу са представницима француске компаније "Дасо" са којима је разговарао о наменској индустрији и куповини 12 француских борбених авиона "рафали".
"То би значило огромну нову снагу за нашу земљу и било би изузетна вест", додао је Вучић.
Он је казао и да је одржан састанак са француском електропривредном компанијом ЕДФ-ом о унапређењу електропривредне сарадње, од хидроелектрана до нуклеарних електрана.
"Ми ако данас производимо 38 терават сати већ за неколико година мораћемо преко 100, а за то немамо потенцијал. Морамо данас да бринемо како ћемо да имамо струју, јер српске компаније и индустрија расту, и зато је важно да обезбедимо стабилно снабдевање. Потписаћемо са ЕДФ-ом меморандум о сарадњи", рекао је Вучић.
Председник Србије очекује и сусрете у француском Сенату, и важне разговоре са представницима свих политичких партија.
"Вечерас ћемо имати билатералне сусрете делегација, свечану вечеру, а онда ћемо Макроин и ја имати разговоре у четири ока", рекао је Вучић.
Вучић је рекао да хоће да чује шта ће Макрон рећи као домаћин и лидер много веће земље и један од најзначајнијих лидера у свету.
"Имамо и теме о билатералним односима, како ћемо са неким банкама да решавамо неке односе, како да решавамо питање управљања пројектима и пречишћавања вода у нашој земљи", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара о чему ће разговарати вечерас са Макроном.
Истакао је да смо узели раније доста новца за пројекте пречишћавања отпадних вода, али да их још нисмо искористили и да нам је зато потребна сарадња са француским партнерима који знају да управљају тим пројектима.
Вучић је нагласио да се то односи и на одржавање београдског метроа када буде изграђен, јер ћемо имати прву линију већ 2028. године.
"Разговарамо са њима да направимо уговор и обучимо наше људе да успешно ради метро, да узмемо оператора париског метроа. Имамо још много таквих идеја и ствари", рекао је Вучић.
Он је истакао да ће на разговоре са Француском Електропривредом доћи и наши научници у Француској за нуклеарну енергију и да ћемо их позвати да се врате и помогну Србији.
Бићу срећан да их позовемо и обезбедимо услове за те стручњаке да се врате и да такве капацитете вратимо у земљу, навео је Вучић.
Вучић је рекао да ће бити потребно свима пуно струје који хоће да развијају производњу електричних возила, вештачку интелигенцију и слично.
Вучић борави у Француској на позив председника Француске Емануела Макрона.
Испред Јелисејске палате у 20 часова биће приређен свечани дочек уз највише државне почасти за председника Србије.
Предвиђено је да се двојица председника обрате на заједничкој конференцији која ће се одржати у Јелисејској палати, а потом ће уследити свечана вечера коју Макрон приређује за председника Вучића.
Погледајте и:
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
СРБИЈА
Војне почасти и химна Србије за дочек у Паризу: Вучић положио венац на Спомен-плочу српским борцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала