- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Систем безбедности у Европи деградиран, али не кривицом Русије

© Sputnik / Vladimir VyatkinТројицка кула, Кремљ, Москва
Тројицка кула, Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Деградација европског система безбедности захтева дијалог у области стратешке стабилности, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Ситуација се мења и та променљивост је, вероватно, узрокована деградацијом система безбедности у Европи. Ово захтева заједнички дијалог у циљу изградње нових режима и новог јединственог погледа на свет на пољу безбедности и стратешке стабилности. Овај дијалог тренутно, нажалост, не постоји, али не кривицом Русије“, рекао је Песков новинарима.

На питање новинара да прокоментарише одлуку Турске о обустављању учешћа у Споразуму о конвенционалним оружаним снагама у Европи, портпарол Кремља је оценио да је овај споразум умногоме изгубио на „одрживости због промењених геополитичких услова и стратешке ситуације“.
Претходно, Турска је саопштила да од 8. априла обуставља учешће у Споразуму о конвенционалним оружаним снагама у Европи. У међувремену и Белорусија покреће процес суспензије поменутог споразума.
Подсећамо, Русија је 7. новембра коначно завршила процедуру повлачења из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи. Касније су Велика Британија и њени савезници обуставили своје учешће у споразуму.
НАТО је подржао одлуку савезника о обустави учешћа у поменутом споразуму.
Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи потписали су 19. новембра 1990. у Паризу опуномоћени представници 16 држава-чланица НАТО-а и шест држава-чланица Варшавског пакта, а ступио је на снагу 9. новембра 1992. године. У њему нису учествовали неутрални и несврстани учесници Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС, од 1995. године – ОЕБС), а сам Споразум био је затворен. Њиме није било предвиђено приступање држава које тада нису биле чланице НАТО-а и Варшавског пакта.
Русија је 2007. године суспендовала учешће у Споразуму док земље НАТО-а не ратификују документ и не почну да га испуњавају.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала