- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија неће учествовати на самиту о Украјини у Швајцарској

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаФедерални дворац (Парламент) у Берну
Федерални дворац (Парламент) у Берну - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
Пратите нас
Швајцарска није послала Русији позив за учешће у самиту о Украјини, али Москва у сваком случају неће учествовати, саопштио је за Спутњик портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов.
„Швајцарска страна није послала Русији позив на конференцију. Истовремено, наш став је добро познат. Чак и у случају да добије позив на тај догађај, руска страна га неће прихватити“, рекао је Хохлов.
Како је додао, идеја о мировној конференцији, коју снажно промовишу њени организатори, за Русију је неприхватљива јер се ради о „још једној варијанти пропагирања неодрживе 'мировне формуле' која не узима у обзир руске интересе“.
Раније је агенција „Блумберг“ саопштила да Швајцарска планира да одржи мировни самит о Украјини средином јуна, те да ће у њему учествовати од 80 до 100 земаља.
Претходно је председница Швајцарске саопштила да је украјински лидер Владимир Зеленски тражио да се организује мировни самит о Украјини. Како је рекао шеф кабинета Зеленског Владимир Јермак, Кијев жели да одржи самит како би се усвојила украјинска „мировна формула“. Истовремено, шеф швајцарске дипломатије Ињасио Касис рекао је да не постоји алтернатива за учешће Русије у мирном решењу сукоба у Украјини, те да је одржавање мировне конференције без Москве немогуће.
Государственный флаг Швейцарии - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2024
РУСИЈА
Блумберг: Конференција о Украјини може ускоро бити одржана у Швајцарској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала