- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ о мировним преговорима у Швајцарској: Геополитичка стварност данас се разликује од оне у 2022.

© Sputnik / Vladimir VyatkinТројицка кула, Кремљ, Москва
Тројицка кула, Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Геополитичка ситуација се радикално променила од одржавања споразума о решавању украјинске кризе у Истанбулу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков поводом планова Швајцарске да користи истамбулски документ као основу за мировни процес.
„Ситуација се променила и геополитичка стварност се врло разликује од оне у марту 2022. године. Било би кратковидо не узимати то у обзир приликом било којих преговора“, рекао је Песков.
На питање новинара под каквим условима би Москва учествовала на самиту у Швајварској о украјинској „формули мира“, портпарол руског лидера је одговорио да „најпре треба схватити о чему се ради, о каквој формули мира“.
„Више пута смо говорили да је, наравно, преговарачки процес без Русије бесмислен, он је у суштини узалудан. Председник Путин је у више наврата истицао да смо отворени за преговарачки процес и да га преферирамо у смислу решавања наших задатака. Али, у условима када су тај процес Украјинци сами себи забранили, не видимо за сада потенцијал“, објаснио је он.

О новим претњама Зеленског

Песков се осврнуо и на нове претње украјинског председника Владимира Зеленског, рекавши да оне само доказују исправност доношења одлуке о покретању специјалне војне операције.

„Тиме само још једном показује ко је у суштини. Управо тиме доказује апсолутно исправност одлуке које је донео руски лидер Владимир Путин о покретању специјалне војне операције“, одговорио је Песков новинарима на питање везано за нову најаву контраофанзиве Украјине и њеним плановима дизања рушења Кримског моста.

С тим у вези, као доказ исправности Путинове одлуке навео је и чињеницу да Украјина отворено говори о својим терористичким плановима у погледу инфраструктуре Русије.
„Кијевски режим отворено говори о својим агресивним плановима, терористичким плановима у погледу инфрастуктуре Руске Федерације“, додао је он.
Подсетимо, украјински председник Владимир Зеленски раније је за немачке медије изјавио да Кијев припрема план нове контраофанзиве у који жели да укључи и рушење Кримског моста.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2024
Специјална операција у Украјини
Зеленски окреће плочу: Русију не треба искључити из учешћа у разговорима о „мировном плану“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала