- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Конференција о Украјини без Русије? Луда кућа

© Sputnik / Alexey Maishev / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин рекао је да је конференција о Украјини, која ће у јуну бити одржана у Швајцарској, а на коју Русија није позвана – „луда кућа“.
Путин је констатовао да Русију не зову на тај догађај, а истовремено говоре да се без ње не може.
„Сада се, као што знате, промовише идеја о одржавању некакве конференције у Швајцарској. Нас тамо не зову. Штавише, они сматрају да ми тамо немамо шта да радимо. Истовремено говоре да без нас ништа не може да се реши. А с обзиром да ми тамо не идемо… то је већ луда кућа“, оценио је руски лидер.
Он је додао да „говоре да руска страна одбија преговоре“.

„Нису нас звали, а кажу да ми одбијамо (преговоре). Било би смешно да није тужно“, рекао је руски лидер.

Путин је додао да је Москва против наметања шема за украјинско решење које немају везе са стварношћу.
„Још једном желим да нагласим да смо ми за (преговоре о мирном решењу), али не у формату да нам намећу било какве шеме које немају везе са реалношћу“, поручио је руски лидер, коментаришући иницијативу Швајцарске о одржавању самита о Украјини без Русије.

Лукашенко: Минск подржава Москву

Председник Белорусије Александар Лукашенко је на састанку у Кремљу изјавио да Минск апсолутно подржава став Москве о мировном процесу.
Како је навео, учесници конференције о Украјини у Швајцарској у одсуству Русије моћи ће да се договоре само о ескалацији.
„Ако желе у Швајцарској – они то називају мировна конференција – ако тамо желе да разговарају о миру у Украјини без нас… наш став је да се тамо могу договорити само о томе како да појачају ескалацију овог сукоба. Какав мировни процес може бити без Русије?“, рекао је Лукашенко.

Мировна конференција у Швајцарској

Подсећамо, Швајцарска ће у јуну бити домаћин мировне конференције о Украјини, која ће бити одржана у близини града Луцерна. Русија неће бити присутна на догађају. Портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао за Спутњик да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али да Москва у сваком случају неће учествовати.
Како је саопштило Министарство спољних послова Швајцарске, на мировну конференцију ће бити позвано око 120 земаља на нивоу лидера држава и влада.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Председници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
РУСИЈА
Путин: Москва била принуђена да одговори на украјинске нападе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала