- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сви смо у опасности: Украјина излаз види у - великој катастрофи

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка атомска централа под контролом руске војске
Запорошка атомска централа под контролом руске војске - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Пратите нас
Напади украјинских јуришних дронова на Запорошку нуклеарну електрану могу скупо да коштају, не само Украјину, већ целу централну Европу. Немогуће је да нико не схвата да смо тим нападима сви у опасности, али је тако. Украјина губи одбрамбену моћ, губи на свим фронтовима. Излаз из ове ситуације, нажалост, тренутно види само у великој катастрофи.
Након што је украјинска војска извела напад дроном на куполу шестог енергетског блока Запорошке нуклеарке у недељу, два дана касније, у уторак, забележен је нови напад, 500 метара од првог реактора.
Ситуација се не смирује. Из електране данас обавештавају јавност да украјинска страна не смањује активност употребе јуришних дронова.
„Нажалост, опасност од удара Оружаних снага Украјине на електрану, суседну територију и град-сателит Енергодар и даље постоји“, каже директор задужен за комуникације у нуклеарки Евгенија Јашина.

Удари на нуклеарку – изум са Запада

Митар Ковач, генерал, директор Евроазијског безбедносног форума, подсећа да су Украјинци покушавали и физички, десантима, да заузму електрану, али пошто нису успели, сада иду на варијанту да оштете, угрозе електрану па и по цену да дође до катастрофе.
„Украјина улази у неку фазу рата где јој прети пуцање фронтова на више места, када ће политичко и војно руководство доћи у ситуацију да прихвати капитулацију. Мислим да је ово део „изума“ са Запада, да се направи акцидент који би приморао Руску Федерацију да прихвати неки прекид ватре, примирје. До тога би морало доћи, јер тај догађај би значајно угрозио безбедност, првенствено централној Европи, а онда наравно и јединица у захвату фронта“, каже Ковач.
Он додаје да изговорено звучи невероватно, али да је, нажалост, реч о мутним умовима који иду и на такав сценаријо, само да не би дозволили победу Руске Федерације.
© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаНапад на Запорошку нуклеарну електрану
Напад на Запорошку нуклеарну електрану - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
Напад на Запорошку нуклеарну електрану

Русија предузела мере, али апсолутне заштите нема

Ковач објашњава да је Русија предузела оно што је у њеној моћи да снизи ниво могућности таквог акцидента, у смислу режима рада електране или склањања елемената који су високо ризични на посебна места, али да неке делове електране није могуће неутралисати.
„Украјинци имају нацрте, имају планове, располажу са свим информацијама шта се и у ком делу електране налази, која су критична, осетљива места. Бојим се да оваквим дејствима они покушавају да изазову одлуку надлежних органа или расправу у Уједињеним нацијама да дође до прекида ватре. Уколико до тога не дође, спремни су, верујем, и на најгоре сценарије, као што су били спремни и на терористичке акте широм Русије, па и последње масовне сцене насиља и тероризма у тржном центру у Москви“.

Европа изгубила свест

Упитан да ли је заиста могуће да нико у Европи нема свест о томе да евентуални погодак у кључно место електране може угрозити добар део континента, наш саговорник каже да је Европска унија давно показала да сервилно испуњава налоге Америке, без свести о било чему.
„Да је ЕУ имала свести, не би дошло до кризе, ни до рата на простору Украјине. Испоставило се да су постигнути мировни споразуми заправо били су у функцији куповине времена за припрему Украјине за рат. На сцени у Европи су, нажалост, глобалистичке елите које не могу реално и рационално да разумеју последице оштећења нуклеарне електране. Можда све чине у нади да се то неће десити, али оног тренутка, ако се деси, биће касно за било какво позивање на разум“; закључује Ковач.
Уједињене нације током дана су саопштиле да се придружују позиву Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) да се одмах обуставе напади на Запорошку нуклеарну електрану.
Седиште Организације уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
СВЕТ
УН и ИАЕА позивају на хитан прекид напада на Запорошку нуклеарку
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала