- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Откривамо који је главни задатак „Ангаре“ – најновије руске ракете

© Фото : Роскосмос / Уђи у базу фотографијаРакета-носач "Ангара" на лансирној рампи космодрома "Восточни"
Ракета-носач Ангара на лансирној рампи космодрома Восточни - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Пратите нас
Породица ракета-носача „Ангара“ представља најновије руске модуларне лансирне ракете различитих носивости, направљене на бази универзалних ракетних модула са кисеоничко-керозинским моторима.
Наручиоци комплекса „Ангара“ су државна корпорација „Роскосмос“ и Министарство одбране Русије, а главни извођач је Државни истраживачко-производни свемирски центар „Хруничев“.
Један од главних задатака који ће се обављати летовима „Ангаре“ са космодрома „Восточни“ биће изградња Руске орбиталне станице.
Претпоставља се да ће тешка „Ангара“ испоручити све своје модуле у орбиту, а такође ће до станице довозити свемирске летелице са људском посадом.
Како је у јануару 2024. године изјавио генерални конструктор система и комплекса са посадом, генерални конструктор и заменик генералног директора Ракетно-космичке корпорације „Енергија“ Владимир Соловјов, од 2027. до 2033. године планирано је 15 лансирања „Ангаре А5М“ за изградњу и радове станице.
Раније је саопштено да ће први модул (научно-енергетски) Руске орбиталне станице бити послат у орбиту 2027. године. Следеће године ће полетети модули за чворишта и капије, а 2029. ће се са станицом спојити базни модул. Овим ће бити завршена прва фаза изградње станице. Затим ће почети друга фаза изградње станице у орбити, која ће до 2032. године бити опремљена циљним модулима.
Претходно, 11. априла ракета-носач „Ангара А5“ са горњим степеном „Орион“ и пробним теретом први пут је лансирана са платформе 1А космодрома „Восточни“ тачно у подне по московском времену.
Прво лансирање ове ракете са „Восточног“ првобитно је било планирано за 9. април у 12.00ч по московском времену, али је аутоматика дала команду за прекид лансирања два минута пре предвиђеног времена. Након тога, лансирање је померено за 10. април, али је и тада одложено.
Лансирна инфраструктура за „Ангару“ на космодрому „Восточни“ гради се од 2018. године.
Пре тога, извршена су три лансирања ракете лаке класе „Ангара-А1.2“ (прво 2014. године) и три лансирања тешке класе „Ангара-А5“ са космодрома „Плесецк“ у Архангелској области.
Планирано је да ће будућности, са космодрома у Амурској области бити лансирана модернизована „Ангара-А5М“, помоћу које ће у орбиту бити послат модули Руске орбиталне станице.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала