- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија поручује Западу: Уразумите Украјину – нуклеарна безбедност је најважнија

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Пратите нас
Запад треба да уразуми кијевски режим уместо што прикрива украјинске нападе на Запорошку нуклеарну електрану, изјавио је стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

„Ситуација је сложена, Запад је уједињен и де факто прикрива све активности Кијева. Рекао сам на седници да је разматрање политичке конјунктуре за Западњаке важније од нуклеарне безбедности, до које им је толико стало на речима. Де факто, да, то је за њих важније. Апеловао сам на западне колеге да, уколико се плаше да јавно причају о томе, нека барем путем билатералних канала уразуме Украјинце. Они, који имају одређени утицај на Кијев, апсолутно могу то да ураде, али, по свему судећи, не чине то“, истакао је Уљанов на ванредној седници управног одбора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

Према његовим речима, главни проблем су западне земље.
„Шта год да раде Украјинци, Запад никада и ни под којим условима није спреман да каже било шта негативно на рачун украјинске стране. И то изгледа као индиректно подржавање напада на Запорошку нуклеарку“, објаснио је представник Русије.
Са своје стране, руска страна увек оперативно информише о нападима на објекте до којих је дошло, истакао је Уљанов.
Подсећамо, 7. априла прес-служба Запорошке нуклеарне електране саопштила је да је украјинска војска извела напад дроном на куполу шестог енергетског блока. Констатовано је да није било критичних оштећења на електрани.
Два дана касније, 9. априла, саопштено је да је украјински дрон напао објекат Запорошке нуклеарке. Жртава није било. Међународна агенција за атомску енергију је саопштила да се центар за обуку Запорошке нуклеарке, који је нападнут, налази изван пречника платформе, око пола километра од првог реактора, те да инцидент није угрозио нуклеарну безбедност централе. Свих шест реактора је заустављено током протеклих 20 месеци.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Заменик министра одбарне Русије Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2024
РУСИЈА
Руски дипломата поручио Америци: Ходате по ивици ножа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала