Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Све ће остати црно на бело: Србија је упозорила Запад

CC0 / Balkans photos / Србија - илустрација
Србија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
Пратите нас
Чињеница да западне силе притискају Србију и по питању Косова и Метохије и по питању Републике Српске, али и везано за Русију и најављену резолуцију о наводном геноциду у Сребреници захтева управо потез који је српски председник и повукао – да се обрати у писаној форми баш оним странама који те потезе и чине и упозори их на последице оног што раде.
Овако професор Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, коментарише писма које је српски председник упутио на адресе немачког канцелара Олафа Шолца, француског председника Емануела Макрона као и на адресе других лидера поводом притисака које Србија трпи.

Упозорење за будућност

Деђански не може са сигурношћу да каже да ће та писма имати неки тренутни ефекат али је зато сигуран да на дуге стазе и те како имају своју поенту.
„Обраћање лидерима земаља које нама ниси наклоњене и који су саучесници кршења међународног прав, директно или индиректно, над нашим народом што на КиМ, што у Републици Српској, има двоструки значај. Први јесте да се покаже, односно, да им се да до знања да се Србија неће помирити са том политиком и да нећемо одустати од одбране свог народа, ма шта они радили. Наравно, свесни смо ми да они неће ништа уважити јер су то исти они који су спонзорисали албански тероризам, убијали нашу децу и тако даље… Али, на нама ја да им укажемо где греше али и које су наше линије које ми нећемо прећи,“ каже Деђански.
Он напомиње да је на нама да им ставимо до знања да смо свега свесни али да нећемо играти како они свирају, ма шта покушали.

Међународно право чека свој повратак

„То је та једна, и по мени најбитнија ствар. Друга ствар јесте да ми ово што сада радимо радимо морамо да урадимо због будућих генерација које долазе. Јер, шта год да се сада деси остаће писани траг да смо ми покушали да спречимо кршење међународног права и да смо упозорили колективни Запада да иду кривим путем кад смо ми у питању, односно мимо међународног права. То се односи на то кад говоримо о пријему тзв. Косова у Савет Европе али и о потезању питања око резолуције о наводном геноциду у Сребреници када је реч о Републици Српској“, истиче саговорник Спутњика.
Деђански сматра да је ово исправан пут којим идемо јер ће доћи време када ће све лећи на своје место, а верује да на то нећемо дуго чекати.
„Можда у овом тренутку међународно право није у првом плану западном свету, али неће проћи дуго времена када ће оно поново преузети примат у свету, и када ће се доћи до тачке да се преиспитају сви потези који су урађени мимо њега. И то ко је и како радио кршећи међународно право и Повељу Уједињених нација. Мислим да на то време нећемо чекати дуго већ да ће оно доћи најдуже у року од три године. Е онда ће сви они који су мислили да су недодирљиви морати да положе рачуне,“ уверен је Деђански.

Забринутост с разлогом

Писмо председника Србије јавности је преставио Синиша Мали, министар финансија, који је напоменуо да Вучић до сада никада није био овако био забринут али и да су разлози за забринутост објективни. Он је истакао да следе избори за Европски парламент, у Великој Британији, САД и да је сада притисак да се све заврши ако је могуће до тих избора.
Иначе, председник Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са руководством Републике Српске, да ће се Србија борити до последњег тренутка против пријема тзв. Косова у Савет Европе и против нацрта резолуције о Сребреници.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
СРБИЈА
„Притисци на Србију никад већи“: Вучић послао писма Шолцу, Макрону и другим лидерима због Косова
Састанак највиших званичника Србије и Српске - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
СРБИЈА
„Борићемо се до последњег тренутка“: Вучић шаље специјалног изасланика код председника Скупштине УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала