- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

АИ ће обезбедити нове информације за доношење одлука о трансплантацији срца

CC0 / Unsplash/Steve Johnson / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2024
Пратите нас
Вештачка интелигенција ће имати велики утицај на процес трансплантације срца помажући докторима да боље процене сложене факторе од којих зависи исход третмана.
„Досад смо процењивали шансе за успех трансплантације на основу индивидуалних фактора ризика. Наше смернице ће се променити јер ћемо моћи да видимо комбинације релевантних фактора ризика и њихову интеракцију“, речено је у среду у Прагу на годишњем састанку Међународног друштва за трансплантацију срца и плућа, преноси ЕурекАлерт.
„То се не може урадити мануелно. Машинско учење може обезбедити податке које раније нисмо имали“, рекла је Ајлин Хиш, медицински директор Програма за трансплантацију срца на Кливлендској клиници.
Јохан Нилсон, хирург Сканијске универзитетске болнице и професор Универзитета у Лунду, развија инструмент за подршку у хируршком одлучивању помоћу технике моделирања зване „дигитални близанац“.
„Ова техника нам омогућава да направимо дигиталну слику сваког пацијента која може помоћи лекарима да предвиде исходе третмана на основу специфичних комбинација података“, каже он.
Његов тим је креирао базу података са више информационих тачака, укључујући клиничке податке и резултате тестова, у погледу свих 600 прималаца и донора срца третираних у његовој установи од почетка програма трансплантације. Научници такође раде на секвенцирању читавог генома прималаца и њихових донора ради укључивања у базу података.
„Пацијенти на листи чекања за трансплантацију неког органа обезбеђују много здравствених података и лабораторијских узорака. Исте информације се узимају и од донора“, рекао је Нилсон.
Нилсон планира да настави праћење прималаца након трансплантације срца, додајући у базу података информације као што су срчани ритам, нивои кисеоника у крви и резултати биопсије.
„Предност алгоритама је што обезбеђују објективан систем подршке за одлучивање који може помоћи докторима да одреде правог донора у право време за правог пацијента. Ако добијете донора усред ноћи и имате три потенцијална примаоца, АИ може дати независан систем помоћи у одређивању најбољег слагања“, истакао је Нилсон.
АИ може унапредити системе додељивања органа помажући докторима да боље предвиде исходе на сваком кораку процеса трансплантације.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала