Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Нацрт о захтеву Приштине за чланство у СЕ засад није на дневном реду мајске седнице Комитета

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да нацрт Мишљења о захтеву Приштине за чланство у Савету Европе за сада није на дневном реду мајске седнице Комитета министара Савета Европе, али да треба очекивати да ће неко тражити да се о томе расправља, ако он сутра буде усвојен у Параламентарној скупштини СЕ.
"Видећемо да ли ће земље бити спремне да прихвате захтев тзв. Косова, ми мислимо да је то апсолутно неприхватљиво, остаћемо чврсто при томе", навео је шеф српске дипломатије.
Шеф српске дипломатије казао је за Б92 да неке земље сматрају да је преурањено примити тзв. Косово у Савет Европе док не буде основана Заједница српских општина, али да је питање да ли ће тај став превладати.
Дачић је рекао да се очекује да ПССЕ сутра усвоји нацрт Мишљења којим се препоручује улазак тзв. Косова у Савет Европе.
"Сила покушава да прави међународни поредак по својој вољи, без обзира на моралну страну свега тога. Све је могуће, истина више није важна, важни су интереси", казао је Дачић.
Дачић је рекао да је гласање о пријему тзв. Косова у ПССЕ крај друге фазе тог процеса, као и да је прва фаза била заправо препорука коју је од Политичког комитета СЕ добила известитељка ПССЕ Дора Бакојани.
Дачић је истакао да је СЕ организација која се бави људским правима, додајући да ни после 11 година није формирана Заједница Српских општина (ЗСО), што је обавеза из Бриселског споразума.
"Дора Бакојани је заборавила другу тачку, ЗСО, која заправо није друга, већ би требало да буде прва", рекао је Дачић.
Истакао је и да за пријем тзв. Косова у СЕ није довољан услов то што је наложен упис у катастар земљишта манастира Високи Дечани и додао да нико неће да каже да је тај манастир подигнут у 14. веку.
Истакао је да је разговарао са бројним министрима и да му је министарка спољних послова Румуније Луминица Одобеску пренела да ће та земља гласати против пријема тзв. Косова.
Поводом резолуције о геноциду у Сребреници, која би 2. маја требало да се нађе пред Генералном скупштином УН, Дачић је рекао да ће тај документ предложити "највеће геноцидне земље".
"Што нема резолуције о немачком геноциду или Турске над Србима или Јерменима или над Србима у Независној држави Хрватској", рекао је Дачић, наводећи да су "Немачка, Холандија и Белгија починиле геноцид над милионима људи у Африци".
Дачић је казао да они који су починили злочин у Сребреници треба да одговарају за то, али да је за Србију "неприхватљиво да су муслимани једине жртве рата".
Он је оштро критиковао данашњу објаву министра спољних послова Северне Македоније Бујара Османија да ће та земља бити један од коспонзора резолуције о геноциду у Сребреници, наводећи да је у питању "безобразлук".
Дачић је упитао Османија ''да ли жели да поднесе са Србијом резолуцију о геноциду над Србима у Јасеновцу''.
"То је цинизам који постоји у нашем подручју, да је важно водити антисрпску политику и још нас позивају да учествујемо у томе. Је л' треба да будемо на страни нациста, да бисмо били поштовани", упитао је Дачић.
Погледајте и:
Зграда Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2024
СРБИЈА
Делегација Србије у ПССЕ гласала против извештаја о чланству тзв. Косова у Савету Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала