- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Зашто Алкарас не сме да буде „нови Надал“?

© AP Photo / Mark J. TerrillКарлос Алкарас
Карлос Алкарас - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2024
Пратите нас
Карлос Алкарас неће моћи да игра на турниру у Барселони због проблема приликом извођења форхенда, а претходно је због повреде морао да се повуче и са Мастерса у Монте Карлу. Иако је са само 20 година направио велике подвиге, овако честе повреде изузетно брину и уједно подсећају на каријеру његовог легендарног земљака Рафаела Надала.
Две године заредом је Карлос Алкарас освајао турнир у Барселони, али ове сезоне неће бранити титулу. У први мах деловало је да се млади Шпанац мучи са десном руком због које је одустао од Монте Карла, али разлог је друге природе.
Наиме, Алкарас на тренинзима није успевао да удари форхенд како треба и није био довољно сигуран у себе како би изашао на терен. Разлог због те нелагоде није познат, али је дефинитивно да честе повреде остављју последице.
Вансеријски таленат из Мурсије имао је проблеме са само 19 година када је покидао трбушне мишиће па због тога није играо на завршном Мастерсу 2022. године, а пропустио је и Аустралијан опен почетком наредне сезоне.
Прошле године успео је да се опорави као и да направи велико изненађење победом над Новаком Ђоковићем у финалу Вимблдона, али онда је уследила велика грешка. У жељи да јури прво место Карлос је са својим тимом направио густ распоред, напумпао је мишиће и онда су почели проблеми.
На турнеји у Кини играо је у Пекингу и Шангају, испао је најпре од Јаника Синера у полуфиналу, потом од Григора Димитрова у четвртом колу, да би признао да се мучи са две повреде.
Морао је да откаже турнир у Бечу, али је паузу прекинуо пред Париз што није била добра одлука јер је у француској престоници испао глатко у другом колу од Романа Сафијулина.
Био је ровит и у Торину где га је Новак победио без проблема, а потом се чинило да се није довољно вратио у форму до Аустралије где је испао у четвртфиналу од Александера Зверева.
Гомилање турнира у 2023. години дошло је на наплату у Буенос Ајресу где га је у полуфиналу победио Николас Ђари, а потом у Рио де Жанеиру где је предао меч. Питање је да ли би и играо ове турнире Алкарас да није бранио бодове.
Блеснуо је у Индијан Велсу где је освојио титулу, али онда када је требало да почне сезона на његовој омиљеној подлози он не може на терен. Повреда, проблем са форхендом, пад форме, све је то 20-годишњак натоварио на леђа пред своја два главна циља - Ролан Гарос и Олимпијске игре.
Младог Шпанца често упоређују са Надалом због брзине, талента и борбеног духа, али Карлос све више личи на старијег сународника и по броју повреда. Надал се са проблемима суочавао такође на старту каријере, већ од 2003. године почео је да вуче повреде са собом.
Ретке су године у којима Надал није био принуђен да се повуче или преда меч због различитих повреда од обе руке, ногу, леђа, стомака.
Последице су биле неминовне, фокус на физичку снагу испоставио се као не тако добро решење јер Надал од прошле године покушава да се врати на терен у пуном сјају. После Бризбејна нова прилика је Барселона, али је „Бик са Мајорке“ већ ставио до знања да ће ово највероватније бити његова последња сезона.
Иако је каријера тенисера у 37. години импресиван податак, када се погледа начин на који су Новак Ђоковић и Роџер Федерер бринули око распореда који им је сигурно макар мало боље сачувао тело стиче се утисак да су паметним одлукама продужили каријере док је Надал скратио.
Зато би „нови Надал“ требало да мало стане на кочницу и добро размисли већ сада како да што дуже сачува тело.
Фудбалске лопте - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2024
СПОРТ
Шок под Багдалом – „дављеник“ отерао главнокомандујућег
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала