- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Тбилисију специјалне снаге примениле бибер спреј како би растерале демонстранте /видео/

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Тбилисију
Протести у Тбилисију - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2024
Пратите нас
У Тбилисију су специјалне јединице примениле бибер спреј против демонстраната који су блокирали улаз у зграду парламента, преноси репортер Спутњика.
Почело је и привођење демонстраната, а на лице места стигла су и возила хитне помоћи.

Према информацијама МУП-а Грузије, припадници специјалних снага привели су 11 особа током протеста против спорног предлога закона о страним агентима, а повређен је и један од припадника специјалних снага, који је превезен на клинику у престоници.

Ресор је апеловао на демонстранте да поштују инструкције и да се уздрже од насилних радњи и напада на полицију.
Претходно, грузијски посланици су поново започели разматрање предлога закона „О транспарентности страног утицаја“. Истовремено, гласање о усвајању документа у првом читању ће се највероватније одржати у среду, 17. априла.
Поводом тога, почео је протест чији су се учесници окупили на авенији Руставели испред зграде парламента, као и у околним улицама.
Парламент Грузије је 7. марта 2023. године у првом читању усвојио предлог закона о страним агентима. Након тога су у престоници земље почели масовни митинзи које је растеривала полиција уз примену сузавца и водених топова. Касније су власти повукле документ из парламента.
Трећег априла је владајућа партија „Грузијски сан поново изнела спорни предлог закона на разматрање законодавног органа. Овај пут се уместо термина „агент страног утицаја утицајем“ користи појам „организација која спроводи интересе стране силе“. Остатак садржаја је непромењен.
Најзад, у Тбилисију су обновљени протести уз захтев да се опозове предлог закона. Локална опозиција тврди да је овај документ аналог руског и усмерен је „против пријатеља земље“.
Портпарол руског Кремља Дмитриј Песков назвао је такве изјаве апсурдним, подсетивши да је прва земља која је осмислила систем борбе против страних агената, Сједињене Америчке Државе. Он је додао да је то сада постала глобална пракса.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала