- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вучић разговарао са Пленковићем: Казнићемо нападаче на хрватске новинаре у Панчеву

© Tanjug / FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJAАлександар Вучић и Андреј Пленковић
Александар Вучић и Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је, на отварању Сајма привреде у Мостару, да је данас разговарао са хрватским премијером Андрејом Пленковићем и поручио да ће нападачи на хрватске новинаре у Панчеву бити кажњени.
Он је рекао да ако је истина да су нападнути неки хрватски новинари на територији Србије, у Панчеву, пошто није имао те информације, већ је то сада сазнао, бити процесуирани.
"Најпре, не само да то осуђујем, већ ће наши надлежни органи урадити све да процесуирају оне који су тако нешто учинили - то је недопустиво, то је недозвољиво и тако нешто нигде код нас не сме да се догађа, нигде у региону", истакао је Вучић.
Он је рекао даје имао кратак разговор са премијером Пленковићем. "Разговарали смо и он ми је указао на једну ствар, а нећу да говорим о нашим примедбама према другима којих наравно има - колико хоћете, већ о ономе шта су примедбе на наш рачуна. И гледаћемо да оно што је нормално, рационално, разумно, да исправљамо и да поправљамо у сваком тренутку", рекао је Вучић.
Раније данас, хрватско Министарство спољних и европских послова (МВЕП) упутило је протестну ноту Србији, због, како наводе, напада на четворицу хрватских држављана у близини једног локала у Панчеву.
У саопштењу МВЕП се наводи да су у том ничим изазваном "тешком нападу" нападнута четири држављана Хрватске и два држављана Србије, који су стали у њихову одбрану.
"МВЕП изражава најоштрију осуду овог чина, који је према доступним информацијама очито национално и етнички мотивисан", наводи се у саопштењу и додаје да очекују "хитну и јасну јавну осуду тог напада од званичника Републике Србије".

Да имамо више искрености у односима у региону

Вучић је на отварању Сајма привреде у Мостару поручио да се нада да ћемо имати више искрености у будућности, сви једни према другима - у српско-хрватским и у српско-бошњачким односима.
"Надам се да ћемо имати више искрености у будућности, сви једни према другима и у српско-хрватским и у српско-бошњачким, не бих да говорим о другим односима, јер верујем да заједнички можемо да живимо, да напредујемо још много брже. И мислим да нисмо лоши од свих других који би на крају крајева да нам буду и тутори и ментори", истакао је Вучић у обраћању на отварању Сајма привреде у Мостару.
Истакао је да када говоримо о региону да нам није први пут да се лидери сусрећу на Сајму у Мостару.
"И постала је некако традиција да увек уз традиционално гостопримство, гостољубље наших домаћина, можемо да се дружимо, можемо да разговарамо о свим темама. Онда неретко гледамо ко ће кога и како загушу, пошто смо научили не да радимо заједно увек у региону већ како ћемо једним против других да се боримо, а да се то увек баш не види директно, да то ни Европљени не виде, да они не открију, да нам главни циљ буде да онај други не успе много више, него да сви заједно успемо и ја се надам да ћемо то моћи да променимо", нагласио је Вучић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала