- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Чим се створи прва прилика ето нас у савезу са Србијом - Београд је наш главни град /видео/

© Tanjug / TANJUG VIDEOМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је муслимане да ако хоће заједнички живот са Србима у БиХ повуку предложену резолуцију о Сребреници, а ако неће Српска ће размислити како и докле ће учествовати у животу у БиХ.
Република Српска ће, поручио је, чим се за то створи прилика бити у савезу са Србијом.
"Србија је наша држава и да је Божје, уставне и сваке друге правде били бисмо саставни део Србије, а не БиХ", истакао је Додик на народном митингу на митингу „Српска те зове“ на препуном бањалучком Тргу Крајина.
И бићемо једног дана део Србије, уверен је, макар, како каже председник Српске, он не био председник и не био ни жив.
"Али бићемо јер то је наша воља и жеља. Ништа нису учинили да живимо и радимо са њима и нећемо живети са њима. Београд је наш главни град. Бањалука је наш главни град. Хвала свима који помажу, али ово што смо направили смо нашом снагом и упорношћу. Мало је оних који су у овим околности преживели 30 година", рекао је Додик.
Да ли би било пристојно, упитао је, да "један Додик каже обесите мачку о реп ту вашу резолуцију или да кажем људи не секирајте се.
"Ми ћемо игнорисати све њихове захтеве, одбранићемо достојанство и нека имају на уму шта раде", поручио је Додик и додао да не жели да неко страда због његове политике.
.Уз захвалност свима који су дошли на Трг Крајина да присуствују народном митингу "Српска те зове" и онима који све то гледају код својих кућа, Додик је рекао да жели да поздрави председника Србије Александра Вучића који, како је казао, такође гледа овај пренос у Београду.
А, онда је иронично позвао присутне за аплауз и за ове, како је рекао, у Сарајеву који нас гледају.
Поновио је да то што се догодило током рата у Сребреници била грешка, која је учињена и иза себе је оставила огроман злочин.
"Ово је тренутак када у име Српске свим страдалим изразим посебан пијетет и њиховим најближим саучешће. То је био злочин на крају рата, након замора, мржње, страдања и освета, али то није био геноцид. И зато нећемо дозволити да ту страшну реч моралне дисквалификације ставите нама и нашој деци...", рекао је Додик.
Још трагичнијом је оценио чињеницу да је 3.500 Срба убијених у Братунцу, а да то, како каже, нико не примећује.
"Сада западни свет гура Сребреницу на политички терен, у ГС УН са настојањем да Србе оквалификују као једини народ који је починио тако нешто, а да би избрисали све злочине Немачке које су чинили у прошлости, које сада чине и намеравају да чине у будућности", казао је Додик.
На нама је, истиче, било да се овде окупимо и да кажемо немојте то да радите, јер погрешно је мислити да резолуција о Сребреници може да помири. Напротив, ово је нешто што нас трајно раздваја.
"Зато не желимо да будемо са вама у истој држави и нећемо бити са вама у истој држави. Нећете добити ништа од тога. Огромне напоре улажу и Вучић и Ана и сви људи из Србије и ми овде, да нас разумеју, не да буду на нашој страни, већ само да нас разумеју. И свако са ким говоримо они разумеју. Српска и српска народ у том погледу има немерљив број приајтеља у свету који то разумеју", навео је Додик.
Додао је да се са предложеном резолуцијом кренуло да би једног дана седели негде на Башчаршији да би добили неке мале и ли велике репарације и живели на рачун српског народа.
"Зато их позивам да погледају да смо се окупили овде добром вољом, из Србије и широм Републике Српске од Требиња до Новог Града, људи су забринути јер не желе да им неко стави ту етикету, јер је то етикета дисквалификације непримерена српском народу", поручио је председник Републике Српске.
Истакао је да на митинг није дошао да било шта обећава, већ да говори из тренутне емоције.
"Српска није инат, Српка је слобода и у сваком слову те речи су потоци крви наших предака. Немам права да издам ту снагу тог народа и нећу дозволити да било ко овом народу даје ту етикету без обзира колико су велики или мали", навео је Додик.
Поручио је да су Срби и народ који живи у Српској добар народ.
"Ово је државотворан народ. Ми овде знамо да направимо државу, то у Сарајеву не знају, зато се повинују неким Шмитовима, БиХ је грешка, БиХ није требало да постоји, ако није могла да постоји Југославија као слободна мултиетничка земља, онда није требало да постоји ни БиХ", казао је Додик.
Поручио је да Српска неће ратовати.
"Српска нема намеру да води било какав сукоб. Ту реч можемо само да чујемо у Сарајеву. На дан када буду одлучивали у Њујорку о резолуцији, наша влада ће тог дана бити у Сребреници, да покажемо да је Сребреница у Републици Српској и да припада Републици Српској... А, оно што тамо у тој резолуцији буде писало, то немојте да читате... Однос према томе нећемо имати", казао је Додик.
Поручио је и да Уједињене нације не постоје зато да би другима наносили тако ружне етикете, него да се договарамо о чему и шта да радимо у будућности.
"Ми нисмо народ који моли, ми смо народ који саосећа. Не прихватамо оне који су спремни да раде против нас. Ми хоћемо да управљамо нашим правима и нашим животима. Не интересује нас шта се дешава у Федерацији БиХ.... И зато је ово наше окупљање знак нашег самопоуздања", поручио је Додик.
И зато им, каже, са Трга Крајина поручује: "Донесите резолуцију одлазимо из БиХ. Када? Једног дана када се за то стеку услови..". Промениће се ствари, каже, Додик и додаје да Мађарска и друге неке земље знају о чему говори.
Поновио је да Бошњацима и Хрватима ништа нажао није урадио, али да га боле ране његовог народа, зато што неки нису пристали да равноправно третирају жртве овог народа.
"Боли ме што они мисле да је само туга код жена које носе беле мараме, али не и оних који носе црне мараме. Српска ће наставити да се бори и ништа нећемо изгубити. Има неких који кажу да Додик греши и изазива Америку... Марфи је мислим поседео од мене", казао је истакао да "овај народ само 40 км од Бањалуке има свој град који се Јасеновац, где ће Срби поново окупити 12. маја.
Завршавајући обраћање, Додик је поручио:

"Нека живи Српска, нека живи Русија, нека живи Србија и српски народ, Бањалука и Београд, наша историја и наша будућност".

Цвијановићева: Донесите стотину резолуција, нећемо вам дати Републику Српску

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је на митингу "Српска те зове" да је поносна на Републику Српску јер је отворена за све људе који поштују њене законе.
"Никада нисмо правили разлику и етикетирали људе и никада то нећемо чинити", рекла је Цвијановићева.
Подсетила је да је резолуција о Сребреници упућена у УН без сагласности Председништва БиХ.
"Стотину пута санкционишите, нећемо дати Републику Српску, донесите стотину резолуција, нећемо вам дати Републику Српску", поручила је Цвијановићева, додајући да Српска неће да носи терет који покушавају да јој наметну.
Цвијановићева је поручила Кристијану Шмиту да неће интервенисати у наставне програме.
"Нећеш се мешати у наше наставне програме и учити нашу децу о злочинцима, учити их да је Насер Орић херој, а остали злочинци", рекла је Цвијановићева.
© Tanjug / SRNA/BORISLAV ZDRINJAМитинг "Српска те зове" у Бањалуци
Митинг Српска те зове у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
Митинг "Српска те зове" у Бањалуци

Брнабићева: Без обзира на изазове, важно је да се Србија и Српска држе заједно

Председник Скупштине Србије Ана Брнабић поручила је у Бањалуци да, без обзира на то са каквим се изазовима суочавају, важно је да се Србија и Република Српска држе заједно, а да ће они који су данас на власти у Србији, за разлику од неких претходних, увек бити уз Републику Српску и српски народ.
"Без обзира на све изазове и на све недаће са којима се заједно суочавамо. И колико год времена била тешка, изазови комплексни, важно је да се држимо заједно, важно је да се окупљамо, помажемо и да смо увек у нашем националном бићу једно," рекла је Брнабићева током свог говора на великом митингу "Српска те зове", који је организован као одговор на резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.
Она је нагласила да са вечерашњег скупа жели да пошаље три поруке:
"Моја прва порука је да је Србија увек била и биће за поштовање Дејтонског споразума. Нажалост, делује да смо једини који су ту позицију увек у потпуности доследно држали и нисмо је никада мењали. Истовремено, увек смо били мета најпрљавијих напада, бесомучних лажи, само зато што некоме не одговара Србија која је економски све снажнија, у сваком погледу све успешнија и која брине о свом народу", рекла је Брнабићева.
Она је истакла, образлажући другу поруку, да су се времена променила и да су некада власт у Србији чинили они који су уводили санкције Републици Српској, да су након њих дошли они који су, како је рекла, радили онако како им се из иностранства нареди.
"Данас су у Србији на власти људи који ће увек бити уз Српску и уз српски народ. Свакако не морамо увек да мислимо исто, могу мишљења да нам буду различита, можемо некада и да се не сложимо око неких ствари, али ћемо увек бити заједно. И што буде теже, то ћемо ми бити ближи", поручила је Брнабићева.
Она је оценила да је, захваљујући иницијативи и напорима председника Србије Александра Вучића, у готово свакој од 64 општине у Републици Српској и четири српске општине на територији Федерације БиХ, постоји неки објекат који је Србија изградила или тренутно гради.
"То није само наш задатак и није само наша обавеза. Што је много важније - то је наша жеља. То је израз нашег поштовања и наше љубави према нашем народу и према Републици Српској. И то нико никада не може да нам одузме и то показује наш однос према нашем народу", рекла је Брнабићева.
Брнабићева је нагласила као трећу поруку то што је Србија једина земља у региону која је, преко највиших званичника, исказала жаљење према жртвама других народа на Балкану.
"Једина. Наш председник тада као председник владе Србије Александар Вучић отишао је у Сребреницу да положи цвет и да покаже пијетет, а тамо је мучки нападнут. Пошто је ваљда желео да положи цвет, они су желели да га убију и да га линчују. И дан данас то остаје једини напад на неког страног званичника који ни на који начин није кажњен", рекла је Брнабићева.
Она је оценила да је деценијама, лажима и суровом медијском машинеријом стваран наратив по коме су Срби увек криви за све, па је самим тим дозвољено нападати Србе, па чак и српског председника Владе.
"Кад Срби нешто кажу, кад се Срби дрзну макар да изнесу своје мишљење, онда је то одмах јерес", рекла је.
Председник Скупштине Србије је истакла да то не говори без разлога, већ због тога што је, како је рекла, изузетно важно да се баш данас и у ово време направи разлика између оних који желе да одају поштовање и покажу пијетет и оних које је искрено баш брига и за поштовање и за пијетет, већ само желе да даље распирују мржњу.
"Они који спонзоришу ову резолуцију у Уједињеним нацијама, не траже ни жаљења, ни показивања пијетета за почињене ратне злочине. Они траже најтежу дисквалификацију, и моралну и правну, за целокупан српски народ. Ето, против тога се боримо", поручила је Брнабићева.
Додала је да лажу када тврде да резолуција није уперена ни против кога, јер је уперена против српског народа.
"А ова наша борба, то је и борба за мир на Балкану, да наставимо да дајемо прилику, простор за стабилност, разумевање, међусобно уважавање. И ја због тога данас осећам још већи понос што долазим из Србије. Из Србије која је отворено и нескривено рекла да ће се супротставити таквим актима у Уједињеним нацијама", рекла је она.
Поручила је да ће се Србија борити за истину и правду и да то неће радити у тајности.
"Ми се не кријемо. Боримо се. Дајемо све од себе и улажемо заиста надљудске напоре. Председник Вучић се у последњих неколико дана чуо са десетинама шефова држава и влада, са експертима, аналитичарима, са сваким ко може да разуме и да помогне", рекла је Брнабићева.
Поручила је и да борба Србије у УН неће бити узалудна и да ће многе изненадити.
"Видећете да неће већина земаља чланица УН експлицитно подржати ову резолуцију. Неће имати експлицитну већину, колико год се трудили да начин гласања буде подмукао и нефер. Свакако дан након усвајања ове резолуције, уколико је буду усвојили, ми ћемо истаћи нашу заставу, ми ћемо истаћи нашу српску тробојку. И показаћемо и овога пута дух пркоса и поноса. А када имате такав дух, такву љубав, такву жељу, онда не можете, а да не победите", поручила је Брнабићева и додала да ће Србија бити уз Републику Српску док је света и века.

Стевандић: До победе остајемо сложни, несаломиви и јединствени

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да Српска не да своје, неће туђе и да је сто пута јача него што се то чини.
Стевандић је поручио да се овако велики број људи на овом истом месту окупио и пре 34 године, када су одлучили да се Србима не понови Јасеновац, Јадовно, Стара Градишка, да нам, како је рекао, епископа не закољу и баце у јаму.
"Али све то огорчење и бол од нас није направило нељуде. Нисте чули са овог места ниједну ружну реч за Бошњаке и Хрвате. То је величина нашег народа, ми знамо да ценимо туђе сузе", поручио је Стевандић.
Ми, казао је, знамо која је одговорност на нама да сачувамо Српску као државу мира.
"Сви који су за мир и који воле своју децу су добродошли и Српска им је отворила врата и они су нама. Али нисте добродошли ако не желите мир и ако желите Српску да прогласите геноцидном, да нас кажњавате, а нацисте награђујете", рекао је Стевандић.
У нашем срцу, истакао је, нема мржње, ништа не освајамо, нити претимо, али у нашем срцу нема ни страха.
"Наш народ је своју правду извојевао својом борбом ...и никада са ове стране Дрине, никада на овим просторима није било оволико јаких и одлучних људи, који своју децу и Републику Српску не дају", рекао је Стевандић.
Он је захвалио свима који су вечерас дошли на Трг Крајина, али је захвалио и онима који нису хтели да дођу.
"Њих се не одричемо, доћи ће сутра. Српска се никог не боји... власт народ, територија, институције, одговорност и поступање по закону... Не дамо своје, нећемо туђе, најјачи смо данас шта год мислили о нама, Српска је сто пута јача него вам се чини. До победе остајемо сложни, несаломиви и јединствени", поручио је Стевандић.
© Sputnik / Маријана КолаковићДеца у Бањалуци са заставама Србије
Деца у Бањалуци са заставама Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
Деца у Бањалуци са заставама Србије
На митингу се обратио и председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић који је поручио да се српски народ никада неће повиновати намерама оних који желе да му наметну етикету геноцидног народа.
Председник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је да је српски народ у свим преломним тренуцима знао да одабере прави пут, један од тих је и данас овде.
Посланик НПС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац истакао је да се геноцид у Сребреници није десио.
"Желе да пониште борбу слободарског народа кроз векове", наводи Бањац.
Председник српске странке "Заветници" Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да су Срби из Србије и Републике Српске данас окупљени у Бањалуци како би послали поруку саборности и јединства.
"Какви бисмо ми били Срби да нисмо уз Републику Српску када јој је најтеже", упитала је Ђурђевић Стаменковски.
Грађани из свих крајева Српске дошли су на митинг у Бањалуци „Српска те зове“ који је почео интонирањем химни "Моја Република и "Боже правде".
Повод за окупљање је резолуција о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала