- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Изралски дрон - Sputnik Србија

Израел извео напад на Иран; Техеран: Није причињена никаква штета /видео/

Пратите нас
Израел је извео напад на територију Ирана. Мета је био Исфахан, седиште војних и нуклеарних локација.
Иран је активирао ПВО изнад града због чега су се чуле експлозије, потврдио је врховни командант иранске војске. Виши војни званичник тврди да у удару није причињена већа штета и да је ситуација мирна и безбедна. Ирански званичник за "Ројтерс" каже да Иран нема план за одмазду у овом тренутку. ИАЕА је саопштила да на нуклеарним постројењима нема штете. Оборене су три израелске беспилотне летелице.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
15:37 19.04.2024
Гутереш: Крајње је време да се заустави опасан круг одмазди на Блиском истоку
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш саопштио је да је „крајње време да се заустави опасан круг одмазди на Блиском истоку“.
Гутереш осуђује сваки чин одмазде и апелује на међународну заједницу да ради на спречавању даљег развоја ситуације који би могао да доведе до разорних последица за цео регион Блиског истока и шире, пренео је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.
14:24 19.04.2024
Хамас: Израелска агресија на Иран је ескалација сукоба у региону
Виши званичник Хамаса Сами Абу Зухри каже да "израелска агресија на Иран" представља "есклацију сукоба у региону".
Позвао је на проширење војних операција против Израела, као одговор на ''геноцидни рат'' у Појасу Газе.
14:03 19.04.2024
Министри спољних послова земаља Г7 на састанку у Ливерпулу - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
СВЕТ
Г7 позива на деескалацију: Избећи већи сукоб Израела и Ирана
12:40 19.04.2024
Запуск ракеты-носителя Симург с тремя спутниками в Иране  - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2024
РУСИЈА
Русија је дипломатским каналима пренела Израелу да Иран не жели ескалацију
10:42 19.04.2024
Реакције Г7, Кине, Омана
Италијански министар спољних послова Антонио Тајани позвао је на "апсолутну деескалацију" након извештаја да је Израел извео напад на Иран.
Навео је да ће представници групе седам светских економија (Г7) на Каприју разговарати о кризи на Блиском истоку. Групу седам чине Италија, Сједињене Државе, Велика Британија, Канада, Француска, Немачка и Јапан.
Реаговала је и председница Европске комисјие (ЕК) Урсула фон дер Лајен која је истакла да је "апсолутно неопходно да регион (Блиског истока) остане стабилан и да се све стране уздрже од даљих акција.
Кина је саопштила да ће "наставити да игра конструктивну улогу у деескалацији" тензија на Блиском истоку.
"Кина се противи свим акцијама које додатно ескалирају тензије", рекао је портпарол министарства спољних послова Лин Ђијан.
Иначе, Кина је највећи трговински партнер Ирана и највећи купац иранске нафте.
Оман је осудио "још један израелски напад" на Блиском истоку.
09:17 19.04.2024
Сирија: Израел напао положаје сиријске ПВО на југу земље
Израел је извео нападе на положаје сиријске ПВО на југу земље, саопштило је Министарство одбране Сирије.
„Израелски противник је извео ракетни напад из правца окупираних палестинских територија на положаје ПВО на југу земље. Приликом напада причињена је материјална штета“, наводи се у саопштењу.
09:16 19.04.2024
Медији у Ирану објавили снимак: Нуклеарна локација Исфахан потпуно безбедна
Иранска новинска агенција Тасним објавила је данас видео снимак нуклеарног постројења у Исфахану, након извештаја да су се у том иранском граду чуле експлозије и да је дејствовала ПВО.
Снимак је објављен уз наслов да је "нуклеарна локација Исфахан потпуно безбедна".
На снимку се види како у близини Технолошког центра Исфахан мушкарац гледа у свој сат, а потом камера снима неколико војника који стоје око ПВО система.
"У 4.45 чули смо пуцње. Ништа се није догађало. То је била противваздушна одбрана, мислим на ове људе које видите (на снимку), а и оне тамо преко пута (позиција другог ПВО система)", рекао је репортер.
09:00 19.04.2024
Ирански аналитичар: Напад мини дроновима извееден из Ирана
Неименовани ирански аналитичар је током гостовања на државној телевизији истакао да је иранска војска оборила "мини дронове у Исфахану", а да су њима управљали "инфилтриррани редови из Ирана", преноси Тајмс ов Израел.
Такође, поједини извори, у анализи за британски Гардијан, наводе да је напад циљан тако да не изазове даљу ескалацију сукоба, као и да је симболично изведен на рођендан врховног вође Ирана ајатолаха Али Хамнеи.
09:00 19.04.2024
Израел упозорио Бајдена да ће напасти Иран
Амерички званичници потврдили су да је Израел извео војне операције против Ирана, а да је Тел Авив упозорио администрацију америчког председника Џозефа Бајдена да ће напасти у наредних 48 сати, пише Си-Ен-Ен.
Извори америчке телевизије истакли су и да су у том упозорењу Израелци уверавали Вашингтон да иранска нуклеарна постројења неће бити гађана.
08:21 19.04.2024
ИАЕА: Нема штета на нуклеарним објектима у Ирану
Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да нема штете на иранским нуклеарним постројењима.
"Настављамо да пратимо ситуацију и позивамо обе стране на екстремну уздржаност. Нуклеарни објекти никада не би смели да буду мета у војним сукобима", пише у саопштењу ИАЕА-а на Иксу (Твитеру).
08:03 19.04.2024
Овако је то изгледало рано јутрос када су израелски дронови стигли до Исфахана
07:33 19.04.2024
Иранска агенција Тасним јавља да је у Исфахану мирна ситуација. На објављеним снимцима се види да се саобраћај одвија уобичајено.
Истиче се да нуклеарним објектима у граду није нанета штета.
07:27 19.04.2024
07:08 19.04.2024
07:05 19.04.2024
Иран: Поново се успостављају летови
Иран је укинуо суспензије летова које су уведене након извештаја о експлозијама у близини војне базе у провинцији Исфахан, саопштио је портпарол Цивилног ваздухопловства.
„Обавештавамо вас да су ограничења аеродромима уклоњена и авиокомпанијама је дозвољено да обављају редовне летове“, рекао је портпарол.
06:52 19.04.2024
Иранска ПВО одбија нападе у неколико иранских региона, јавила је иранска државна новинска агенција ИРНА.
06:43 19.04.2024
ИРНА: Активирана иранска ПВО изнад Исфахана, нукеларке безбедне
Иран је данас активирао противваздушну одбрану изнад Исфахана, због чега су се чуле експлозије у том граду, пренела је државна новинска агенција ИРНА.
Како наводи АП, остало је нејасно да ли је Иран био под нападом, али су тензије и даље велике између Тел Авива и Техерана након иранског напада на Израел од 13. априла, у којем је учествовало више од 300 дронова и ракета.
ИРНА наводи да је ПВО дејствовао у неколико иранских покрајина, не наводећи због чега. Израел је поручио да ће се осветити за напад Ирана, док су савезници Тел Авива апеловали да не узвраћа на напад како се не би проширио конфликт.
Новинска агенција Тасним пренела је да су иранска нуклеарна постројења безбедна и нетакнута.
06:43 19.04.2024
Погођена војна база код Исфахана у Ирану
Њујорк тајмс цитира три иранска званичника који су потврдили да је у нападу погођена војна база у близини Исфахана, не наводећи која је држава извршила напад.
Међутим, два израелска војна званичника изјавила су да Израел стоји иза напада.
Ројтерс наводи да се неколико иранских нуклеарних постројења налази у провинцији Исфахан, укључујући Натанз, који се сматра централним делом иранског програма обогаћивања уранијума.
06:43 19.04.2024
Ирански медији: Дронови изнад Исфахана уништени
Иранска државна телевизија јавила је да су три дрона примећена изнад неба у Исфахану око 12.30 по локалном времену и да су уништени након што је активиран систем противваздушне одбране земље, наводи Ројтерс.
Раније је новинска агенција Фарс јавила да су се у близини међународног аеродрома у Исфахану чуле "експлозије".
Провинција Исфахан је седиште велике ваздушне базе, великог комплекса за производњу ракета и неколико нуклеарних локација, наводи Би-Би-Си.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала