- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова епоха: Руска „Ангара“ летеће и до Месеца

© Фото : Ministry of Defence of the Russian FederationЛансирање ракете тешке класе "Ангара-А5"
Лансирање ракете тешке класе Ангара-А5 - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2024
Пратите нас
Прво лансирање ракете-носача „Ангара-А5“ са космодрома „Восточни“ је огроман догађај за Русију и нови почетак развоја руске космонаутике. Русији отвара пут и за летове до одређених планета, а можда чак и до Месеца.
Чињеница да се тако значајно лансирање нове ракете догодило уочи Дана космонаутике носи одређену симболику - Русија је ушла у нову епоху у истраживању свемира.
Иза свега овога стоји вишегодишњи напорни рад стотине тимова и хиљадe људи који су директно и индиректно укључени у остварење овог успеха.
Лансирање „Ангарe“ привукло је пажњу стручњака, медија и целокупног друштва. Говорећи о важности овог догађаја, стручњаци кажу да је он значајан из више разлога. Прво, „Восточни“ сада постаје главни космодром у Русији. Друго, у догледној будућности „Ангара-А5“ ће постати главно средство за испоруку терета за војну и за цивилну космонаутику Русије.
У историји савремене Русије, ово је прва ракета коју су направили нови инжењери, нова генерација ракетних научника, који су наставили славну историју совјетских стручњака и совјетске космонаутике.
Иначе, „Ангара“ је лансирана је после два одлагања са новог космодрома „Восточни“, на Далеком истоку. Догађају су претходиле године развоја саме ракете и горива, као и дуготрајна изградња лансирне рампе неопходне за лансирање ове врсте ракете. Влада је заједно са државном корпорацијом „Роскосмос“ обавила огроман посао.
Стручњак за космичку индустрију Владимир Максимовски оценио је да је лансирање „Ангаре" са „Восточног“ значајан догађај, уз подсећање да су ове ракете раније лансиране са војног космодрома „Плесецк“ у Архангељској области.
Мислим да је ово велики успех, упркос претходним одлагањима, које нико не може унапред да избегне и нико не може да предвиди шта ће се догодити. Али, ипак, истрајност и добар рад омогућили су лансирање ове ракете“, додао је Максимовски.
Уз помоћ „Ангаре“ могуће је лансирати у орбиту тешке сателите и читаве групе, способне да реше широк спектар војних, научних и комерцијалних задатака. То могу бити радио-лабораторије, орбиталне опсерваторије, опрема за свемирске програме, којима се тренутно баве руски истраживачки институти.

Ускоро се гради и Руска орбитална станица

Увођење свемирског ракетног комплекса „Ангара“ омогућиће Русији и да са своје територије лансира све врсте свемирских летелица, користећи само домаћу производњу. Један од главних задатака који ће се обављати летовима „Ангаре“ са космодрома „Восточни“ биће изградња Руске орбиталне станице. Од 2027. до 2033. године планирано је 15 лансирања „Ангаре А5М“ за изградњу и радове на станици. „Ангара“ ће до станице довозити свемирске летелице са људском посадом тј. космонаути ће летети са космодрома „Восточни“ управо на овој ракети.
Инфраструктура за лансирање ракета „Ангара“ на космодрому „Восточни“ је у изградњи од 2018. године. Раније су биле лансиране три тешке ракете „Ангара“ са космодрома „Плесецк“, а од 2016. је са космодрома „Восточни“ лансирано укупно 16 ракета класе „Сојуз-2.1а“ и „Сојуз-2.1б“.
Према речима експерата, у блиској будућности „Ангара-А5“ ће заменити ракету-носача „Протон-М“. Основна разлика између ракете и њеног претходника, совјетског „Протона“ је еколошка прихватљивост и повећана носивост.
„’Протон’ може да носи око 22 тоне, а ’Ангара-А5’ – 24,5 тоне у ниску орбиту са ’Восточног’... ’Протони ’ раде на токсичним компонентама, лансирају се са ’Бајконура ’ у Казахстану и то су минуси, тако да нисмо имали другог избора него да направимо тешку ракету која би могла да се лансира са наше територије“, каже Максимовски.
„Ангара“ ракете користе керозин и течни кисеоник, који су еколошки боља опција од ранијих врста горива.

Са „Ангаром“ до Марса, Венере и Јупитера

Експерти истичу да је Русија успешним лансирањем „Ангаре-А5“ отворила нови пут у свемир.
„’Ангара’ је носач са траженим карактеристикама. Такав носач је апсолутно неопходан за нашу земљу, и не само за нашу државу. Може да носи терете како за рад у свемиру, тако и за летове до планета – до Марса, Венере, Јупитера... Њене напредне карактеристике омогућавају да можемо рачунати, између осталог, на летове са људском посадом на Месец. То је нешто што раније нисмо имали“, каже руски експерт Натан Ејсмонт.
Он истиче да је реч о ракети-носачу нове генерације. Пројектована је тако да има могућност даљих модификација. На пример, маса корисног терета се може повећати. Модуларни принцип производње такође повећава поузданост и поједностављује производњу носача.
Модуларност ракете је велика предност, јер се од појединачних модула може саставити лака, средња или снажнија верзија „Ангара“, у зависности од потреба наручиоца лансирања. Ово такође смањује трошкове производње и олакшава рад. Једном речју, ово је велики искорак.
Руски председник Владимир Путин је лансирање ракете „Ангара-А5“ са космодрома „Восточни“ назвао још једном прекретницом, још једном фазом у космичкој индустрији Русијe.
Русија је пројекат „Ангара“ почела неколико година пошто се 1991. распао Совјетски Савез. Први пробни лет је обављен 2014. године, други шест година касније, док је ово прво лансирање са космодрома „Восточни“.
кавер инфографика ракета Ангара - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2024
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Све тајне супертешке ракете „Ангара“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала