- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији: Власти ЕУ одбијају да заплене замрзнуту руску имовину

© Sputnik / Alexey VitvitskyЗастава САД и ЕУ
Застава САД и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
Пратите нас
Европске власти одбијају да конфискују замрзнуту руску суверену имовину, страхујући да би то могло да наруши међународно право, обесхрабри инвеститоре да верују евру и изазове реципрочне мере Русије, пише лист „Вашингтон пост“, позивајући се на своје изворе.
Како наводе извори, европски званичници незадовољни су што Вашингтон инсистира на, како сматрају, ризичним потезима, јер се велика већина имовине налази у Европи. С тим у вези, руске узвратне мере ће највероватније прво погодити Стари свет, напомиње се у чланку.
Америчка министарка финансија Џенет Јелен састала се ове недеље са европским колегама на маргинама пролећног састанка управних тела Међународног монетарног фонда и Светске банке у Вашингтону, надајући се да ће пронаћи компромис по питању руске имовине. Како напомиње саговорник листа, амерички савезници и партнери у Европи слажу се да је Украјини потребна већа помоћ, али не постоји консензус о конкретним питањима.
„Гледамо на руску суверену имовину као на одрживо средњорочно и дугорочно решење за проблем финансирања (Украјине)“, нагласио је извор листа у Министарству финансија САД.
Осим тога, европски министри финансија такође страхују да би конфискација руске имовине могла да изазове одлив капитала са континента. С тим у вези, у чланку се наглашава да се „Сједињеним Америчким Државама предстоји дуготрајна борба“ да обезбеде финансијска средства Украјини.
ЕУ, Канада, САД и Јапан замрзнуле су средства Русије у износу од око 300 милијарди долара након почетка специјалне војне операције. Од тога се око 5-6 милијарди долара налази се у Сједињеним Америчким Државама, а највећи део је у Европи, укључујући на међународној платформи „Јуроклир“ у Белгији, где се чува 210 милијарди долара.
Предлози закона о пружању војне помоћи Украјини, Израелу и Тајвану, конфисковању замрзнуте имовине Русије за њихову фактичку предају Кијеву, као и увођењу додатних санкција Кини одобрени су 20. априла у Представничком дому САД.
Аутомобили дипломатских мисија испред зграде Министарства иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
РУСИЈА
Москва поручује: Уколико на Западу конфискују руску имовину – нећемо их штедети
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала