- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Корист „леопарда‟ за украјинску војску - равна нули

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVУкрајински тенк "леопард 2А5"
Украјински тенк леопард 2А5 - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Корист од тенкова Леопард у зони сукоба у Украјини равно је нула, пише шпански лист "Ел Паис", позивајући се на извор у украјинским обавештајним службама.
„Неће дуго трајати“, приметио је извор листа.
"Паис" није прецизирао о којој верзији тенкова Леопард је реч. Оружане снаге Украјине користе неколико варијанти таквих тенкова, укључујући застарели Леопард 1А5, као и различите верзије Леопарда 2 – Леопард 2А4, Леопард 2А5 и Леопард 2А6. Поред тога, Форбс је писао да украјинске снаге користе тенкове шведске производње Стридсвагн 122. Ова машина је заправо модернизована верзија Леопарда 2А5.
Немачка је производила тенкове Леопард 1 од 1965. до 1984. Године. У Немачкој су повучени из употребе 2010. године. У већини земаља где су ове машине испоручене, такође су повучене из активне службе. Међутим, многи тенкови Леопард 1 остали су у резерви. У новембру 2023. Немачка и Данска су у Украјину пребациле 25 Леопарда 1А5.
У јануару, Форин Аферс је проценио да је Украјина добила око стотину тенкова Леопард 2 од својих савезника, али да је најмање 26 већ уништено. Међу проблемима са којима су се украјинске оружане снаге сусреле приликом коришћења таквих тенкова биле су потешкоће са ремонтом и одржавањем, потреба за обимном инфраструктуром подршке у борби и зависност употребе од координације са другим родовима војске.
Москва осуђује било какве војне испоруке Кијеву и сматра да оне само продужавају сукоб, али не могу да одлучују о његовом исходу. Министарство одбране Русије је у својим извештајима више пута извештавало о уништењу тенкова Леопард у зони војне операције.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала