Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Почиње пленарна седница ЕП, на агенди визе за Србе са КиМ и финансијска помоћ за Западни Балкан

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаседање Европског парламента у Стразбуру
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Последња пленарна седница у актуелном сазиву Европског парламента почиње данас у Стразбуру, а на њој се, између осталог, очекује гласање о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије.
Током пленарне седнице, која траје од 22. до 25. априла, европски посланици гласаће и о успостављању Инструмента за реформу и раст за Западни Балкан, којим се региону, укључујући Србију, нуди шест милијарди евра додатне финансијске помоћи у периоду од 2024. до 2027. године.
Према агенди, ЕП би у уторак требало да гласа о визној либерализацији за носиоце српских пасоша на КиМ, које издаје Координациона управа Србије, након што је Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) усвојио 9. априла нацрт извештаја о визној либерализацији за ове носиоце ових пасоша, који је поднео посланик ЕП и известилац за укидање виза Србима са КиМ Матјаж Немец.
У уторак би требало да буде одржана и дебата о Инструменту за реформу и раст за Западни Балкан, а у среду гласање о успостављању овог инструмента, којим је планирано да се у периоду од 2024. до 2027. године издвоји две милијарде евра у грантовима и четири милијарде евра у повлашћеним кредитима како би се подржао Западни Балкан на путу ка придруживању ЕУ.
Током седнице биће одржана и прослава највећег проширења ЕУ пре 20 година, на којој ће учествовати и председница ЕП Роберта Мецола и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, као и бивши председник ЕП Пат Кокс и бивши председник ЕК Романо Проди, а придружиће им се представници 10 земаља које су приступиле ЕУ пре 20 година.
На агенди европских посланика су и први закон ЕУ о борби против насиља над женама, ревизија пољопривредне политике ЕУ, сајбер безбедност, побољшање квалитета ваздуха у ЕУ, борба против прања новца и многа друга питања, као и дебате о нападу Ирана на Израел и нападима Израела на Појас Газе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала