- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Председника Кине очекују у Русији

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаПредседник Кине Си Ђинпинг допутовао је у вишедневну посету Москви
Председник Кине Си Ђинпинг допутовао је у вишедневну посету Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Русија очекује да кинески председник Си Ђинпинг присуствује самиту БРИКС-а у Казању у октобру, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку Савета шефова субјеката Руске Федерације при Министарству спољних послова.
„Главни овогодишњи догађај у билатералним односима биће државна посета (руског) председника Владимира Путина Народној Републици Кини, а у октобру очекујемо посету шефа Народне Републике Кине (Си Ђинпинга) на Самит БРИКС-а у Казању“, рекао је он.
Русија је преузела штафету председавања БРИКС-ом 1. јануара. Тренутно удружење чини десет држава. Група БРИКС је прошла кроз два таласа ширења од свог оснивања 2006. године. Јужноафричка Република се 2011. године придружила првобитном саставу, који је укључивао Бразил, Русију, Индију и Кину. У августу 2023. шест нових чланова је позвано да се придруже удружењу, укључујући Аргентину, али је крајем децембра она одустала од свог захтева.
Пет нових чланица асоцијације – Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија – постале су део БРИКС-а 1. јануара 2024. године. Главни догађај руског председавања биће самит БРИКС-а који ће бити одржан у октобру 2024. године у Казању.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала