Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Пропао референдум за смену градоначелника на северу Косова и Метохије, гласала само 253 бирача

© AP Photo / Visar KryeziuКосово и Метохија референдум о смени градоначелника у четири општине на северу КиМ
Косово и Метохија референдум о смени градоначелника у четири општине на северу КиМ - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини саопштила је да су у недељу на референдуму о смени градоначелника у четири општине на северу Косова и Метохије гласала 253 грађанина од 46.556 колико их је уписано у бирачки списак.
Према упутству које су усвојиле привремене приштинске институције, да би референдум успео, било је потребно да изађе 50 одсто плус један уписаних бирача.
У Косовској Митровици гласало је 111 бирача, у Зубином Потоку 18 , у Лепосавићу 124 , док у Звечану нико није гласао.
Сва 23 бирачких места у општинама Северна Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан затворена су на време, у 19 часова, јавио је Танјуг.
Оно што је обележило референдум су изузетно ниска излазност, присуство великог броја припадника тзв. косовске полиције и инсталирање камера које су пратиле процес гласања, као и бојкот Срба који су послушали апеле политичких представника с Косова и Метохије да не учествују у гласању.
Приштина је у четири општине на северу организовала референдум о смени градоначелника Албанаца, изабраних на изборима у априлу прошле године гласовима око три одсто бирача, а српске странке на Косову и Метохији позвале су на бојкот због услова које су привремене институције прописале, а којима је учињено све да референдум не успе.

Петковић: Лажни референдум - слика Куртијеве „демократије“

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић саопштио је да, како је нагласио, данашњи лажни референдум представља слику Куртијеве „демократије“.
„Слика Куртијеве 'демократије' је данашњи лажни референдум! Гласање под камерама уз дуге цеви, пред албанским бирачким одборима, с празним кутијама и празним улицама на северу - такве изборе ни Савет Европе није видео!“, поручио је Петковић на Иксу.
Срби су, како је истакао Петковић, хтели да учествују у смени лажне власти, али нису хтели да учествују у фарси.
„Српско јединство је највећа брана Куртијевом зулуму!“, истакао је Петар Петковић.

Српска листа: Завршена фарса у организацији режима Аљбина Куртија на северу КиМ

Српска листа је, поводом референдума о смени градоначелника, саопштила да је завршена фарса у организацији режима Аљбина Куртија на северу Косова и Метохије.
Из Српске листе наводе да је референдум показао више ствари које се морају узети у обзир у наредном периоду, пре свега од стране представника међународне заједнице.
„Прва је да је Српска листа била дубоко у праву када је позвала српски народ да не учествује у овом Куртијевом игроказу, јер је он од самог почетка направљен са циљем да не успе. Друго, желимо да јасно поновимо да смо били више него спремни да учествујемо у овом процесу како би видели леђа и сменили ове лажне градоначелнике у нашим општинама, али нисмо желели да играмо игре у режији режима у Приштини којима би се обесмислио читав процес и спречила смена Куртијевих пулена, а онда би они то представили као некакав легитимитет“, наводе из Српске листе.
Додају да је јучерашњи дан показао како изгледа демократија под Аљбином Куртијем, „са дугим цевима, специјалцима и оклопним возилима на бирачким местима, камерама које снимају бираче и како се они изјашњавају, одборницима у бирачким одборима, бирачким одборима без Срба у њима и брз српског језика на многим бирачким местима“.
Тај дан је, како су поручили из Српске листе, показао висок степен јединства српског народа који је остао доследан себи, али и пружио доказ да нису Српска листа и Србија они који застрашују Србе, већ Курти и његове илегалне параполицијске јединице, што је за резултат имало празне улице на северу Косова и Метохије.

Приштина: Срби нису искористили своја права

Представници привремених приштинских институција тврде да грађани на северу КиМ на референдуму нису искористили прилику да гласају за смену градоначелника четири општине и оптужују Српску листу и Београд да су вршили, како наводе, „притисак на бираче“.
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи написала је на друштвеним мрежама да „грађани севера углавном нису искористили прилику да гласају“, оцењујући да се то „углавном догодило услед притисака из Београда, који је вршила Српска листа и нелегалних криминалних структура“, преноси Репортери.
Како тврди Приштина је „још једном доказала разборитост, организованост и пуно поштовање закона и устава, нудећи свим заједницама, без разлике, могућност да саме изаберу кога желе да представљају“.
Она је затражила од ЕУ да, након јучерашњег гласања, укине све мере према Приштини уведене након ескалације ситуације на северу КиМ.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти такође тврди да су грађани четири општине на северу имали прилику да, како наводи, „у демократском и легалном изборном процесу“ смене актуелне градоначелнике, оцењујући да „резултати гласања показују да не постоји воља за сменом актуелних председника“.
Он је такође затражио укидање мера ЕУ против Приштине, пошто је, како је навео, одржавање гласања за смену градоначелника било услов за укидање мера.

Специјалци тзв. косовске полиције били близу бирачких места у Звечану

У близини бирачких места за гласање у општини Звечан су, где је била канцеларија председника општине, били смештени припадници специјалне јединице за брзо деловање тзв. косовске полиције.
Присуство специјалних јединица тзв. косовске полиције на северу КиМ, противправна хапшења и застрашивања Срба један је од разлога због којих су Срби у новембру 2022. напустили привремене институције и бојкотовали изборе на северу КиМ у априлу прошле године.
Референдум о смени градоначелника на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
СРБИЈА
На бирачким местима на северу КиМ само чланови изборних комисија, Срби бојкотују референдум
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала