- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о могућем нуклеарном оружју у Пољској: Допуниће списак циљева у случају сукоба са НАТО-ом

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
Пратите нас
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да ће се, у случају да се на територији Пољске појави америчко нуклеарно оружје, одговарајући објекти одмах придружити списку легитимних циљева за уништење ако дође до директног војног сукоба са НАТО-ом.
„Овакве провокативне изјаве пољског руководства нису нове“, рекла је Захарова.
„Пољске власти већ одавно не крију своје амбиције у погледу тога како да се што више ‘приближе’ америчком нуклеарном оружју стационираном у Европи и активно га уплету у своју дубоко непријатељску политику према Русији“, рекла је она.
Према речима Захарове, „Пољској очигледно није довољно то што је већ чланица НАТО-а који се самовољно позиционира као ‘нуклеарни савез’“.
„Штавише, Варшава интензивно учествује у развоју такозваних заједничких нуклеарних мисија Северноатлантског блока као држава која пружа директну подршку таквим операцијама“, истакла је она.
„Све ово заједно доводи до тога да се у нашем сопственом војном планирању према Пољској односимо са посебном пажњом и у складу са претњама које се јављају Русији уз учешће ове земље“, објаснила је дипломата.
Према њеним речима, „пољски фактор смо, наравно, узимали у обзир и ми и наши белоруски пријатељи“ у процесу предузимања додатних мера за јачање безбедности Савезне државе.
„Међутим, чини се да Варшава манијакално настоји да привуче још већу пажњу војних планера у руском Генералштабу. Није тешко претпоставити да ће се у случају појаве америчког нуклеарног оружја на пољској територији одговарајући објекти одмах додати на списак легитимних циљева за уништење у ситуацији директног војног сукоба са НАТО-ом“, закључила је Захарова.
Раније је пољски председник Анджеј Дуда у интервјуу за „Факт“ рекао да су пољске власти спремне да разместе америчко нуклеарно оружје на својој територији.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
РУСИЈА
Руска војска ће предузети неопходне мере у случају распоређивања нуклеарног оружја у Пољској
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала