- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Естонија прети да ће затворити све православне цркве које не прекину везе са РПЦ

CC0 / Pixabay / Панорама града
Панорама града  - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2024
Пратите нас
Власти Естоније прете да ће затворити оне православне парохије у земљи које не прекину везу са Руском православном црквом (РПЦ), изјавио је шеф Министарства унутрашњих послова те земље Лаури Лаенеметс.
„Постоји канонска веза између Московске патријаршије и Естонске православне цркве Московске патријаршије – оне су део једне целине и у строгој су подређености. Циљ државе (Естоније) је да прекине све односе, канонске и правне, локалних верских заједница са Москвом“, рекао је он приликом посете манастиру Успења Богородице у Пјухтици.
Министар је додао да је старешина храма игуманија Филарета изјавила да „њих изјаве патријарха Кирила ни на шта не обавезују“, међутим, „са становишта црквеног права, ситуација је много компликованија“.
Истовремено, у коментару за радио Естонске националне радиодифузије (ЕРР), Лаенеметс је рекао да оне парохије које се буду потчињавале патријарху Кирилу и не одрекну везе са Москвом, држава ће у једном тренутку морати да путем суда принудно прекине (њихову делатност).
Талин - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2024
РУСИЈА
Естонија протерује руског митрополита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала