- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Резолуција о Сребреници политички трик, Русија и још многи је неће подржати

© AP Photo / Bebeto MatthewsСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2024
Пратите нас
Амбасадор Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да би резолуција о Сребреници могла да отвори Пандорину кутију, наводећи да Русија неће подржати ту резолуцију, као и многе земље чланице УН.
Додао је да су спонзори резолуције о Сребреници представили нацрт те резолуције као нешто са добрим намерама, али да је то заправо политички трик који може да подстакне тензије на Балкану.
Небензја је истакао и да је веома важно што је председник Србије Александар Вучић у понедељак био присутан на седници Савета безбедности УН на којој се расправљало о шестомесечном извештају УНМИК-а о ситуацији на Косову и Метохији.
"Важно је да је председник Вучић лично учествовао и истакао колико је то питање важно, важно за Србију, за Балкан као и за регион", рекао је Небензја новинарима.
Он је, поводом иницијативе Немачке и још неколико земаља да се усвоји резолуција о Сребреници, рекао да та иницијатива није усмерена на национално помирење, већ да може да подстакне тензије на Балкану и да доведе до последица које аутори резолуције можда нису ни предвидели када су је предложили.
Он је нагласио да Русија неће подржати ту резолуцију, као и многе земље чланице УН.
"Ова резолуција отвара Пандорину кутију. Ако се усвоји ова резолуција то би отворило пут другим земљама које имају сличне проблеме да изађу са својим проблемима. И могу вам навести један пример. Немачка, која стоји иза те резолуције, иако технички није оригинални коспонзор, одговорна је за највећи и најокрутнији геноцид у 20. веку, а ту мислим на Други светски рат", рекао је Небензја.
Због тога, истакао је он, не треба да изненади ако у једном тренутку, уколико се резолуција усвоји, неко, а можда и Русија, изађе са резолуцијом о геноциду нацистичке Немачке над народом Совјетског Савеза током Другог светског рата.
"Србија има сличне проблеме, јер ту је питање геноцида у Првом и Другом светском рату", рекао је Небензја.
Он је додао да је усвајање резолуције "лукав покушај" да се донесе крајње исполитизовано питање, које неће помоћи помирењу на Балкану, посебно у БиХ, тим пре што, истакао је, одлука о усвајању резолуције није донета по уставу БиХ.
"Ниједан ентитет у саставу Федерације никада није дао сагласност за такву иницијативу'', нагласио је Небензја.
Погледајте и:
Александар Вучић у Савету безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2024
СРБИЈА
Србија је одлучна да се супротстави преседанима: Вучић са Небензјом о резолуцији о Сребреници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала