Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија је одлучна да се супротстави преседанима: Вучић са Небензјом о резолуцији о Сребреници

© Tanjug / TANJUG VIDEOАлександар Вучић у Савету безбедности УН
Александар Вучић у Савету безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са представником Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василијем Небензјом разговарао о актуелним изазовима са којима се Србија суочава због наметања резолуције о Сребреници у агенду Генералне скупштине УН.
Вучић је навео да је руског дипломату током састанка у Њујорку у понедељак замолио да, и овога пута, подржи позицију наше земље приликом одлучивања у УН.
Навео је да је амбасадору Небензји захвалио на доследном ставу Русије у погледу поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, показаном и током седнице Савета безбедности УН.
„Још једном сам указао на одлучност наше земље да се свим политичким средствима супротстави преседанима који подразумевају непоштовање међународног јавног прва и постигнутих договора, као и самовољно и селективно одређивање права и истине“, навео је Вучић у објави на друштвеним мрежама.
Истовремено, на Телеграму сталног представништва Русије при УН је објављено да су Небензја и Вучић разговарали у Њујорку о координацији активности Београда и Москве у оквиру УН.
„Стране су такође потврдиле своју посвећеност даљем јачању руско-српских односа и истакле значај координације акција у УН у контексту регулисања ситуације на Косову“, додаје се у саопштењу.
Како се наводи, Вучић и Небензја разменили су мишљења о актуелним питањима билатералне и међународне агенде, са акцентом на ситуацију на Балкану.

Састанак са амбасадором Емирата: Лицемерје предлагача резолуције о Сребреници

Вучић је у Њујорку разговарао и са сталним представником Уједињених Арапских Емирата Мохамедом Абушахабом при Уједињеним нацијама.
„Истакао сам да Србија не негира страшан злочин који се догодио у Сребреници, као и да наша земља то истиче сваком приликом, уверена да само на тај начин може да дође до истинског помирења и враћања узајамног поверења међу народима чије су ратне ране још увек свеже“, навео је Вучић.
Он је додао да је замолио амбасадора Абушахаба да пренесе председнику УАЕ Мохамеду бин Заједу забринутост Србије за овакав развој догађаја, као и молбу да Емирати уложи свој несумњиви углед у међународној арени.
„С друге стране, указао сам на лицемерје предлагача резолуције који на овај начин желе да повећају политички притисак на Србију и српски народ у целини, скрећући тиме пажњу са флагрантног кршења свих принципа међународног права и правде, као и права Срба, поготово на Косову и Метохији“, поручио је председник Србије.
Вучић је претходно, на пријему делегације Србије при УН, говорећи о нацрту резолуције о Сребреници, истакао да Србија тражи да она буде повучена, јер не води помирењу, већ дестабилизацији у региону.
Он је истакао да би усвајање представљеног нацрта резолуције допринело јачању нестабилности читавог региона, додатно продубило јаз међу народима и створило нове тензије на Западном Балкану.
Председник Србије је на седници Савета безбедности УН, на којој је представљен шестомесечни извештај о раду Унмика, истакао да Приштина ствара неподношљиве услове живота за Србе на Косову и Метохији.
Вучић је указао да мера укидања употребе динара на Косову и Метохији представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ.
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2024
РУСИЈА
Небензја упозорио: Ако се Албанци не зауставе, сукоби на Балкану могу експлодирати
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала