- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

И Срби надомак победе у Северној Македонији – преломни дан је 8.мај

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIИзбори у Северној Македонији
Избори у Северној Македонији - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Пратите нас
Уколико кандидат ВМРО-ДПМНЕ победи и у другом кругу председничких избора, и на парламентарним изборима, Срби у Северној Македонији би могли да очекују озбиљнији приступ, а спољна политика Скопља би могла да доживи заокрет. Ипак, одпризнавања Косова неће бити без, обзира на политичке промене, оцена је саоговорника Спутњика..
Кандидат опозиције у првом кругу председничких избора Гордана Сиљановска-Давкова из ВМРО –ДПМНЕ убедљиво је победила, али није освојила довољно гласова да би избегла други круг који се одржава 8. маја када и парламентарни избори.

Срби из Македоније уз ВМРО ДПМНЕ

Председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић за Спутњик каже да је ово добра вест за Србе у Македонији посебно јер две српске странке учествују у коалицији са ВМРО –ДПМНЕ на парламентарним изборима.
„До сада је било тешко да натерамо наш народ да изађе на изборе и да буде уједињен. Увек је био неки проблем. Међутим, овај пут нас је ујединила несрећа, а то је владајућа гарнитура у Скопљу која је то јединство изазвала низом својих антисрпских потеза,“ каже Стоилковић.
По његовим речима, најновија иницијатива да Скопље буде коспонзор резолуције о Сребреници, само је додатно унела јединство међу Србе у Македонији да гласају за ВМРО-ДПМНЕ.
„У целој тој несрећи имамо среће да се наш народ ујединио на овим изборима и да су сви подржали кандидата ВМРО-ДПМНЕ. А 8. маја када су и парламентарни избори очекујемо исто успех те странке, а с обзиром и да смо чланови те коалиције очекујемо да ће неко од наших после ових избора да заузме неко боље место у политичком животу Македоније. Тако да је то неки пресек који је у овом тренутку повољан за нас,“ закључује наш саговорник из Северне Македоније.

Озбиљне промене у спољној политици

Дипломата и бивши амбасадор Ристо Никовски такође је уверен да ће и на председничким и на парламентарним изборима победу однети ВМРО-ДПМНЕ, и поред јаке интервенције албанског и страног фактора на овим изборима у корист актуелне власти СДСМ.
„Велику разлику је направила кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ у првом председничком кругу у односу на кандидата из СДСМ, а верујем да ће та разлика бити још већа у другом кругу као и на парламентарним изборима. Имамо још две македонске странке левице које су добро прошле на овим изборима и ценим да ће сви они заједно имати довољну већину у парламенту да могу да формирају владу,“ оцењује Никовски.
Наш саговорник каже да ће нова влада ако буде и у саставу за који се он нада да ће бити, трпети велики притисак споља али је уверен да ће имати потпуно другачију спољну политику.

Нема отпризнавања Косова, Москва да нас разуме

„Промене у спољној политици ће бити озбиљне али пре свега у односу на Бугарску и Европску унију, али мислим да неће бити довољно места да се та политика мења и према Русији зато што Брисел уцењује као и Вашингтон. Али мислим да је изузетно важно да Москва схвати да је Македонија лутка у рукама великих сила и Албанаца који су под њиховом заштитим и да раде са нама шта хоће. Ако Москва отвори простор за боље разумевање, тако би и наша политика добила на тежини полако према Русији у позитивном смеру,“ оцена је Никовског.
По његовим речима, односи са Србијом могу само да иду узлазном линијом, али ипак не очекује да може да дође до неких крупних корака као што је отпризнавање Косова или нешто слично.
Према подацима Државне изборне комисије, Сиљановска-Давкова – која долази из опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ – освојила је 40,10 одсто гласова, док је Пендаровски из владајуће Социјалдемократске странке Македоније (СДСМ) освојио 19,93 одсто гласова.
У првом кругу надметало се седам кандидата, укључујући два Албанца који нису успели да освоје довољно гласова да обезбеде други круг.
Гордана Сиљановска Давкова - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2024
РЕГИОН
Први разултати избора у Северној Македонији: Шиљановска Давкова води испред Пендаровског
Талат Џафери - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2024
СРБИЈА
Џафери: Северна Македонија ће сутра гласати да Приштина уђе у Савет Европе
Припрема споразума за потписивање - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2024
РЕГИОН
Више од избора: Да ли Северна Македонија бира између опстанка и нестанка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала