- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољаке љути кад виде Украјинце по кафићима - враћају их Кијеву

© Sputnik / Виталий БелоусовАмбасада Пољске у Москви
Амбасада Пољске у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Пратите нас
Пољска је спремна да помогне Кијеву и врати Украјинце способне за војну службу у земљу коју су напустили после почетка специјалне војне операције, изјавио је министар одбране Владислав Кисињак-Камиш.
„Мислим да многе Пољаке љути када виде младе Украјинце у хотелима и кафићима и чују колико напора морамо да уложимо да бисмо помогли Украјини“, рекао је он, преноси Ројтерс.
Косињак-Камиш, међутим, није навео како то конкретно званична Варшава може да помогне Кијеву, само је додао да ће пружити „сваку могућу помоћ“.
Украјинско државно предузеће „Документ“ саопштило је у уторак да прекида са издавањем докумената у испоставама у иностранству из „техничких разлога“, а украјинско Министарство спољних послова је дипломатским представништвима упутило допис са захтевом да од 23. априла обуставе све конзуларне услуге када је реч о Украјинцима способним за војну службу. Једини изузетак је издавање уверења за повратак у Украјину.
Подсетимо, украјински председник Владимир Зеленски је 16. априла потписао закон о пооштравању мера мобилизације у Украјини, према којем су сви војни обвезници дужни да у року од 60 дана од ступања закона на снагу дужни да обнове своје податке у војним одсецима.
То могу да ураде директно у војном одсеку или онлајн.
Позив ће се сматрати урученим иако није предат обвезнику на руке: ако војни обвезник није код куће као датум уручивања позива узимаће се датум када је ударен печат о немогућности достављања позива.
Подсетимо, почетком априла Зеленски је потписао и Закон којим се снижава старосна граница за регруте са 27 на 25 година.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала