- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија о опцији нуклеарног оружја САД у Пољској: Опасна игра са непредвидивим последицама

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЗаменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
Пратите нас
То што Пољска разматра распоређивање америчког нуклеарног оружја на својој територији је опасна игра, последице могу бити непредвидиве, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Ситуација је веома забрињавајућа. Ово су провокативне дискусије и покушај даље ескалације напетости. На евроатлантском простору је и тако присутна најтежа криза, коју су испровоцирали Вашингтон и земље НАТО“, рекао је Рјабков на конференцији за новинаре у прес-центру „Росија севодња“.

Према његовим речима, ако Варшава крене путем даље ескалације, а управо тако се могу посматрати овакве идеје и ове досадашње вербалне игре са нуклеарним оружјем, доћи ће до даљег круга напетости.
„Ова игра је, генерално, веома опасна, а њене последице могу бити тешко предвидиве“, закључио је Рјабков.
Он је коментарисао став Русије о саопштењу пољског лидера Анджеја Дуде о спремности за распоређивање нуклеарног оружја САД на пољској територији.
Раније је Дуда у интервјуу издању „Факт“ изјавио да су пољске власти спремне да на својој територији распореде америчко нуклеарно оружје. Туск је на то узвратио да би желео да се састане са Дудом и сазна шта га је подстакло на такву изјаву.
Пољски лидер је затим предложио премијеру да на ову тему поразговарају 1. маја.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући саопштење Пољске о спремности да размести нуклеарно оружје на својој територији, истакавши да ће при реализацији планова бити предузети кораци за обезбеђење Русије.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је на брифингу овим поводом да ће потенцијални објекти са америчким нуклеарним оружјем у Пољској моментално бити укључени на списак легитимних мета за уништење у случају директног војног сукоба Русије и НАТО.
Програм „Nuclear Sharing“ омогућава Сједињеним Америчким Државама да распоређује своје нуклеарно оружје у земљама НАТО-а које га не поседују. САД имају у Европи и Турској 100 тактичких нуклеарних ракета. Бојеве главе су снаге од 0,3 до 50 килотона за бомбе Б61-3 и Б61-4 и складиште се у шест база у Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала