- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блинкен запретио: Ако Кина не реши проблем са Русијом - решићемо ми

© AP Photo / Alex BrandonГоссекретарь США Энтони Блинкен
Госсекретарь США Энтони Блинкен  - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен запретио је да уколико Кина не обустави испоруке компоненти које Русија користи зуа производњу наоружања онда ће Вашингтон предузети све неопходне мере да се то спречи.
„Постоје и друге мере које смо у потпуности спремни да предузмемо. Као што сам већ рекао, ако Кина не буде реаговала, реаговаћемо ми“, поручио је шеф америчке дипломатије.
Блинкен је такође изјавио и да је Кина „добављач број један“ за руски војно-индустријски сектор
Он је уједно признао да Кина не испоручује Русији оружје и војну технику, али тврди да је снабдева „машинама, микроелектроником и оптиком“ које се користе у „масовној производњи муниције, оружја, тенкова и оклопних возила који се шаљу у Украјину“.

„Кина је добављач број један за критичне компоненте које Русија користи за обнову свог војно-индустријског комплекса“, рекао је Блинкен у интервјуу за амерички радио „Ен-Пи-Ар“ током посете Кини.

С тим у вези, он је упозорио да је Вашингтон спреман да примени нова ограничења и санкције против кинеске стране уколико настави са активностима које, према мишљењу америчке администрације, подржавају руску одбрамбену индустрију.
„Већ смо предузели неке мере. Спремни смо да урадимо више ако Кина не буде спремна да ограничи ту активност“, истакао је Блинкен.
Он је подсетио да су САД већ увеле санкције и мере контроле извоза против више од сто кинеских компанија.
Подсећамо, кинеска страна је више пута истицала да Пекинг није страна сукоба у Украјини, те да вести о наводној испоруци оружја Русији нису истините.
Погледајте још:
Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
РУСИЈА
Блинкен о подршци Кине Русији: Ако Пекинг не реши овај „проблем“, ми ћемо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала