- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блинкен о подршци Кине Русији: Ако Пекинг не реши овај „проблем“, ми ћемо

© AP Photo / Jonathan ErnstЕнтони Блинкен
Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2024
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је у радној посети Кини, прокоментарисао је подршку коју Пекинг пружа Москви, рекавши да уколико Кина не предузме мере за „решавање тог проблема“ - то ће учинити Вашингтон.
Блинкен се данас састао у Пекингу са кинеским лидером Си Ђинпингом. Он је током конференције за штампу оценио да „Кина не може да поправи односе са Европом док подржава Русију“.
„Осигуравање трансатлантске безбедности је суштински интерес САД. Tоком наших дискусија данас јасно сам ставио до знања да, уколико Кина не реши тај проблем, то ћемо учинити ми“, нагласио је Блинкен.
Такође је изразио забринутост у вези са подацима да Кина наводно испоручује војну опрему Русији.

„Током данашњих дискусија, поновио сам нашу озбиљну забринутост у вези са испорукама кинеске опреме која подстичу руску агресију против Украјине“, истакао је Блинкен.

С тим у вези, упозорио је Пекинг да је Вашингтон спреман да усвоји мере уколико не примети смањење наводних испорука Москви.
„У потпуности смо спремни да усвојимо мере ако не уследе реакције са кинеске стране“, упозорио је Блинкен, подсећајући да су САД и раније уводили санкције против кинеских компанија.
Он се осврнуо и на тему нуклеарног наоружања.
„Пре годину дана смо се плашили да ће Русија потенцијално употребити нуклеарно оружје“, напоменуо је државни секретар.
Истовремено, према његовим речима, у тој ситуацији је наводно био важан глас Кине, односно њен допринос како би „Русија одустала од те идеје“.
Државни секретар САД у среду је стигао у Шангај, а следећег дана је отишао у Пекинг како би се састао са кинеским министром спољних послова Вангом Јием. У радној посети Кини боравиће до 26. априла. Реч је о другој посети Кини од када је на позицији америчког државног секретара.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала